Inhoudsopgave
Waaruit is een membraan opgebouwd?
De celmembraan, plasmamembraan, plasmalemma of membrana cellularis is een biologische structuur die de binnenkant van een cel scheidt van de buitenkant. Celmembranen zijn opgebouwd uit een dubbele laag van fosfolipiden en bevatten sterolen die nodig zijn voor de beweeglijkheid en integriteit van de membraan.
Waarom is het celmembraan Semipermeabel?
Alle stoffen die de cel in moeten, of de cel uit moeten, moeten door het membraan. Het membraan selecteert welke stoffen door erdoor mogen en welke stoffen niet. het membraan is dus selectief doorlaatbaar of semi-permeabel.
Welke cellen hebben een celmembraan?
Cellen van eukaryoten bestaan uit een celmembraan dat het cytoplasma omgeeft. Het cytoplasma bestaat uit cytosol waarin zich de celorganellen (bijvoorbeeld de celkern) bevinden. In de cellen van bacteriën, schimmels en planten wordt de celmembraan nog omgeven door een extra, relatief dikke, celwand.
Waaruit bestaat een Fosfolipide?
Een fosfolipide is een lipide dat bestaat uit een fosfaatgroep, een glycerolgroep, een stikstof bevattende alcoholgroep (bijvoorbeeld ethanolamine) en twee lange vetzuurstaarten. Aan de fosfaatgroep kunnen verschillende soorten kleine moleculen gebonden zijn, zoals serine of choline.
Wat is een membraan biologie?
Een membraan (vr. binnen biologie, onz. binnen techniek) of vlies is een dunne, vlakke structuur die twee ruimtes van elkaar scheidt.
Wat kan er door een celmembraan?
Het celmembraan laat selectief stoffen door, zodat uitwisseling van stoffen tussen de cel en zijn omgeving plaats kan vinden. De eiwitten die de membraanporiën vormen, handhaven de inwendige omstandigheden door actief en passief stoffen te transporteren.
Hoe noemen we eiwitten op de celmembranen van cellen waarmee cellen elkaar kunnen herkennen?
Eiwitten die in het celmembraan zitten kunnen ook werken als receptor; dit zijn receptoreiwitten. Als een bepaalde stof zich buiten de cel bevindt kan deze binden aan de receptor, de receptor geeft dan binnen in de cel een signaaltje door. De cel kan dan reageren op de aanwezigheid van de stof.
Hoe gaat water door celmembraan?
De openingen in het celmembraan zijn groot genoeg om watermoleculen te laten passeren maar te klein voor sommige opgeloste stoffen. Het membraan gedraagt zich als een “moleculaire zeef”. Er stroomt dus water van de oplossing met lage concentratie aan opgeloste stoffen naar die met hoge. Dit proces heet osmose.
Wat betekent de term Semipermeabel?
Semipermeabiliteit kan vertaald worden met halfdoorlatendheid of halfdoorlaatbaarheid. Het is een term die met name in de biologie en de scheikunde wordt gebruikt om de eigenschappen van een membraan te beschrijven dat sommige moleculen doorlaat en andere niet.