Inhoudsopgave
Wat doet cr?
Door de CR kunnen patiënten een actieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorgverlening. De CR adviseert de Algemeen Directeur en denkt mee over onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. De CR handelt daarbij vanuit het perspectief van cliënten.
Waar staat Wmcz voor?
Medezeggenschap van cliënten in de zorg is geregeld in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018).
Wat doet een cliëntenraad in de zorg?
Een cliëntenraad behartigt de belangen van alle bewoners, ook de bewoners van de aanleunwoningen. Hiervoor is het uiteraard vanzelfsprekend dat de leden van de cliëntenraad ofwel zelf een binding hebben met de zorginstelling of op andere wijze een sterke affiniteit hebben met de ouderenzorg.
Wat is instemmingsrecht cliëntenraad?
De raad praat mee over wat voor cliënten belangrijk is. De spelregels staan in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Over sommige onderwerpen heeft de raad instemmingsrecht. Dat gaat over dingen die extra belangrijk zijn in het dagelijkse leven van cliënten.
Wat doet een Patientenraad?
De cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van mensen die op de zorg van een bepaalde instelling zijn aangewezen. De raad overlegt daarover met de directie van de instelling en denkt mee over onderwerpen die voor cliënten van belang zijn.
Waarom een Clientenraad?
Van iedereen die bij de zorgverlening betrokken is (directie, medewerkers, financiers), is de Cliëntenraad de enige die kan praten vanuit de ervaring van cliënten. De raad praat mee over bepaalde (beleids)zaken en geeft advies. De directie neemt uiteindelijk de beslissing.
Wat is het minimale aantal vergaderingen dat de cliëntenraad per jaar moet houden?
Hoe vaak vergadert de cliëntenraad? De CCr vergadert minimaal vier keer per jaar met het bestuur. De regionale cliëntenraden vergaderen zo vaak als nodig is met de teamleiders, maar gemiddeld vijf keer per jaar. Verder bepaalt elke cliëntenraad zelf hoe vaak zij wil vergaderen.
Hoe zet je een cliëntenraad op?
- Opzetten van een cliëntenraad.
- Stappenplan.
- Stap 1 – Zoek kandidaten.
- Stap 2 – Stel een werkgroep in.
- Stap 3 – Formuleer een visie op medezeggenschap.
- Stap 4 – Bepaal de samenstelling van de cliëntenraad.
- Stap 5 – Maak een profielschets.
- Stap 6 – Bepaal de wijze van selectie, het aantal leden en de duur. van het lidmaatschap.
https://www.youtube.com/channel/UCV7F1oByjRYwgLjIiQrlVkQ