Inhoudsopgave
Wie betaalt Kolftijd?
Tot een kwart van de werktijd mag een vrouw gebruiken om te kolven en/of voeden. In deze tijd mag een vrouw ook naar huis om te kolven en/of voeden. De werkgever is verplicht om deze tijd uit te betalen. De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte.
Hoe lang borstvoeding geven op werk?
Dit terwijl de werkgever ervoor moet zorgen dat vrouwen moedermelk kunnen kolven of hun kind op het werk kunnen voeden. Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven.
Wat als je niet kan kolven?
*Kolf de borsten eerst en leg dan pas jouw baby aan de borst. Omdat baby een andere techniek gebruikt dan een kolf zal het kindje zeker nog melk drinken. Als baby niet meer voldoende kan drinken dan ga je wisselvoeden (in plaats van 2 borsten biedt je er 4 aan). *Geef baby een borst en kolf de andere tegelijkertijd.
Hoeveel procent werktijd kolven?
Borstvoeding geven of kolven op werk Tot je kind 9 maanden is, mag je op je werk zo vaak en zo lang als nodig kolven of je kind borstvoeding geven. Er geldt wel een maximum van een kwart van je werkdag of –dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald.
Hoeveel uur niet kolven?
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Wat is een kolfruimte?
Werkende moeders hebben het recht om de eerste negen maanden na de bevalling maximaal een kwart van hun werktijd te besteden aan kolven. De werkgever moet daarvoor een goede kolfruimte beschikbaar stellen. Zij doen dat in overleg met hun werkgever. Dat is vastgelegd in artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet.
Hoe bouw je kolven af?
Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven wanneer je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de moedermelkproductie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd.