Inhoudsopgave
Waarom verdwijnt er steeds meer veengrond?
Door landbouwkundige drooglegging van veenweiden treedt krimp, inklinking en oxidatie van veenbodems op. Hierdoor daalt het maaiveld en komen broeikasgassen vrij. Door oxidatie van veen is het areaal veengrond in Nederland in de afgelopen 30 tot 40 jaar met ongeveer 20% afgenomen.
Wat kun je met veen?
In Noord- en West-Nederland worden uitgestrekte veengebieden al honderden jaren vooral als weidegebied voor koeien gebruikt. Gedroogd veen is bruikbaar als brandstof (turf). De drassige gronden en veengebieden of veenmoerassen waar turf werd of wordt gestoken, werden vroeger ook wel moer genoemd.
Waarom is bodemdaling een probleem?
Lokale effecten van bodemdaling zijn het verzakken van wegen, bruggen, dijken of huizen, maar ook een vergroot overstromingsrisico van laaggelegen gebieden. “Op meer lokale schaal wordt bodemdaling versterkt door de winning van gas-, zout-, en olievoorraden in de diepe ondergrond”, vult Fokker aan.
Wat zijn de gevolgen van Veenoxidatie?
WAT ZIJN DE GEVOLGEN? De bovenste bodemlaag, het maaiveld, is op verschillende plaatsen behoorlijk verzakt door oxidatie. Door deze verzakkingen ontstaan er bijvoorbeeld scheuren in gebouwen en straten. Door deze bodemdaling veranderen landschap en natuur.
Is veen geschikt voor fruitteelt?
Kan fruit overal geplant worden of gedijt de fruitboom alleen maar in bepaalde grondsoorten? In het Groene Hart hebben we vaak te maken met klei, veen en klei op veen gronden. Omdat pitvruchten – appel en peer – om een kalkrijke bodem vragen, zult u bij de zure veengrond ook moeten helpen door tuingrond toe te voegen.
Hoe voorkom je bodemdaling?
Wanneer de waterbeschikbaarheid terugloopt door een lage rivierafvoer, wordt het lastiger om polderpeilen te handhaven en daarmee grondwaterstandsdalingen te beperken. Ook een extreem lage rivierafvoer leidt dus indirect tot bodemdaling. Bodemdaling door veenoxidatie is een onomkeerbaar proces.
Welke gebieden hebben te maken met bodemdaling?
Voorbeelden hiervan zijn de bodemdaling door het droogleggen van polders en droogmakerijen, winning van olie, gas, zout of grondwater, het al dan niet permanent verlagen van de ondiepe grondwaterstand (in polders of bij bouwprojecten) en de (bodembelasting door) realisatie van grote infrastructurele of waterbouwkundige …