Hoe krijg je hersenschade?

Hoe krijg je hersenschade?

Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam. In de meeste gevallen vindt er een botsing plaats met een hard oppervlak, bijvoorbeeld bij een val van de trap of een ongeluk met de fiets, brommer of motor. Ook een harde klap tegen het hoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben.

Kunnen beschadigde hersenen herstellen?

De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn weer herstellen. Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over.

Wat zijn de gevolgen van hersenschade?

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn. Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht).

Kun je volledig herstellen van een hersenbloeding?

Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt hersteld moeilijk te voorspellen. Volledig herstel is mogelijk, maar ook ernstige invaliditeit kan het gevolg zijn.

Kan hersenweefsel herstellen?

Deelherstel kan nog jaren lang plaatsvinden, maar vindt bij de meeste mensen in de eerste weken tot maanden tot een jaar plaats. Er is een deel herstel en een deel blijvende schade… Echter ook na vele jaren, kan nog vooruitgang geboekt worden. Jaren nadat het letsel is ontstaan kan nog herstel optreden.

Wat zijn de gevolgen van een NAH?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

  • Cognitieve stoornissen. Denk hierbij aan stoornissen in waarneming en oriëntatie, tempo van informatieverwerking, concentratie/aandacht, geheugen, handelen (apraxie) en taal (afasie).
  • Gedragsveranderingen.
  • Psychische of psychiatrische stoornissen.
  • Fysieke stoornissen.

Wat gebeurt er als je hersenletsel hebt?

Hersenletsel heeft voor veel mensen ook onzichtbare gevolgen. Bij onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in je denken, in je emoties en je gedrag. Vaak zijn het de meest ingrijpende en de moeilijkste veranderingen.

Hoe lang duurt het herstel na een hersenbloeding?

De eerste 3 tot 6 weken kunnen de klachten veel minder worden. In de maanden daarna kunnen de klachten steeds een beetje minder worden. Na ongeveer een jaar is er meestal geen verbetering meer.

Hoe lang moet jij in het ziekenhuis na een hersenbloeding?

Ontslag en nazorg Het verblijf in het ziekenhuis na een beroer- te duurt in veel gevallen niet lang, ongeveer 7-10 dagen, maar is mede afhankelijk van de effecten van de beroerte. In deze periode zal aan de hand van de onderzoeken en de revalidatie worden bekeken, welke nazorg voor u geschikt is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven