Inhoudsopgave
Hoeveel soorten regen zijn er?
Er worden drie soorten regen onderscheiden: stijgingsregen, stuwingsregen en frontale regens. Door opwarming van het aardoppervlak door de zon zal ook de lucht erboven opwarmen. Warme lucht wil opstijgen. Tijdens het opstijgen koelt de lucht weer af.
Waarom hebben we zoveel regen?
Het aantal dagen waarop ergens in ons land veel neerslag valt, neemt in de toekomst ook nog eens toe. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. “Wanneer lucht warmer is, past er meer waterdamp in. Buien kunnen daardoor in warme lucht veel meer neerslag produceren dan in koudere lucht.
Waarom is er zoveel regen in Belgie?
Omdat de lucht door het reliëf wordt gedwongen te stijgen, valt er (veel) meer neerslag dan in Vlaanderen. In sommige gebieden treedt ook meer nevel of mist op. Dikwijls hangt dan samen met het reliëf en/of met een waterloop.
Wat is de oorzaak van de neerslag?
Bij neerslag vallen ijskristallen of waterdruppels uit de wolken. Er zijn verschillende soorten neerslag: Motregen. Regen. Ijzel. Sneeuw. IJsregen. Hagel. Zachte hagel.
Wat is de type neerslag?
Er zijn verschillende soorten neerslag: Motregen. Regen. Ijzel. Sneeuw. IJsregen. Hagel. Zachte hagel. IJskristallen.
Wat is de neerslag op aarde?
De neerslag op aarde is gemiddeld zo’n 1130 mm per jaar; 1270 boven de oceanen en 800 boven land. Dit varieert lokaal echter sterk, van 50 tot 200 mm per jaar in woestijngebieden tot meer dan 10.000 mm per jaar zeer lokaal in tropische gebieden.
Wat is de grootste hoeveelheid neerslag in een etmaal?
De grootste hoeveelheid neerslag in een etmaal sinds het begin van de metingen betrof 208 mm en viel op 3 augustus 1948 in Voorthuizen. Hieronder volgen ranglijsten van diverse extreme neerslagsommen, zoals gemeten op het KNMI-station in De Bilt tussen 1901 en 2019.