Hoe dwangsom innen?

Hoe dwangsom innen?

Een rechter kan op vordering van een partij dwangsommen opleggen, naast de hoofdveroordeling, voor het geval dat aan de hoofdveroordeling niet wordt voldaan. De dwangsom is het bedrag dat degene moet betalen bovenop de hoofdveroordeling. Een rechter kan dwangsommen niet los van de hoofdveroordeling opleggen.

Wat als je een dwangsom niet kan betalen?

Meestal legt de bestuursrechter pas een dwangsom op in tweede instantie, bijvoorbeeld als het bestuursorgaan op onjuiste wijze gevolg heeft gegeven aan een uitspraak om een nieuw besluit te nemen (zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) van 27 december 2017).

Wie kan een dwangsom opleggen?

De dwangsom houdt in dat een bepaalde overtreding niet meer mag worden begaan of moet worden beëindigd. De overtreder moet dit bedrag betalen wanneer hij niet voldoet aan de voorwaarden van de last onder dwangsom. Een last onder dwangsom kan nooit samen met bestuursdwang worden opgelegd.

Hoe bepaal je de hoogte van een dwangsom?

De overheid heeft veel vrijheid om de hoogte van de dwangsom te bepalen. “De bedragen staan in redelijke verhouding tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsom.” Het bedrag wordt dus bepaald aan de hand van de aard en ernst van de overtreding en de beoogde prikkel.

Wie kan last onder dwangsom opleggen?

Een last onder dwangsom kan worden opgelegd door verschillende overheidsinstanties, zoals de uitvoerende organen van een gemeente (het College van Burgemeester en Wethouders), een provincie (Gedeputeerde Staten) of de staat (een minister). Ook andere overheidsorganen kunnen in bepaalde gevallen een dwangsom opleggen.

Hoe wordt het bedrag van de verbeurde dwangsom vastgesteld en aan wie wordt de verbeurde dwangsom uitbetaald?

Wanneer de voorschriften van de last onder dwangsom niet worden nageleefd, wordt de dwangsom verbeurd verklaard. Dat houdt in dat de overtreder de dwangsom binnen zes weken moet betalen. Het bestuursorgaan geeft dan een beschikking af waaruit blijkt dat de dwangsom wordt ingevorderd.

Hoe lang duurt een dwangsom?

Redelijke termijn Meestal is er daar een wettelijke termijn voor. Is die er niet, dan geldt een ‘redelijke termijn’. Wat redelijk is, hangt af van het soort beslissing. Dat kan een paar weken of maanden zijn, maar soms ook een paar dagen, bijvoorbeeld bij heel eenvoudige beslissingen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven