Inhoudsopgave
Hoe lang bloeit sleedoorn?
Een individuele struik bloeit vrij kort. De bloei begint eind maart, soms zelfs iets eerder, tot uiterlijk eind april. Sleedoorn kan voor een prachtig wit aanzien zorgen van onze struwelen en bosranden en luidt de bloesemtijd in.
Hoe snel groeit een sleedoorn?
Een haag van sleedoorn groeit met een snelheid van gemiddeld 30-50 centimeter per jaar en is dus een snelle groeier.
Waar groeit de sleedoorn?
Sleedoorn groeit graag in lichte loofbossen (bv. in eiken-haagbeukenbos of beekdalbos) en langs bosranden. Het best gedijt de soort op wat beschutte maar lichtrijke standplaatsen. Meestal staat ze op een droge of matig vochtige, lemige of kleiige bodem.
Wat voor grond sleedoorn?
Groeit in het wild met name op droge, voedselarme, kalkrijke gronden. Gewone tuingrond is prima voor de sleedoorn.
Waar komt de sleedoorn voor?
Sleedoorn op Wikispecies. Portaal. Biologie. De sleedoorn ( Prunus spinosa) is een 2-6 m hoge struik uit de rozenfamilie ( Rosaceae ). De soort komt van nature voor in de Benelux, waar de plant vooral langs bosranden voorkomt. Het hout is zeer hard.
Wat is een sleedoorn Heester?
De sleedoorn is een inheemse bladverliezende heester. De Latijnse naam voor deze plant is prunus spinosa. De sleedoorn is daarmee verwant aan andere bekende Europese plantensoorten zoals de kersenboom. De doornige takken dragen lekkere bessen die tijdens de herfst hun intrede doen.
Wat zijn de vruchten van de sleedoorn?
De Sleedoorn heeft een steenvrucht, bestaande uit een zeer harde pit (het zaad) en daaromheen het zachte en sappige vruchtvlees. Dezelfde opbouw hebben ook de vruchten van Pruim, Kers, Perzik, Amandel en Abrikoos, die ook tot de familie van de roosachtigen (Rosaceae) behoren.
Hoe vermeerdert de sleedoorn zich?
De plant vermeerdert zich door zaden en door wortelopslag. De sleedoorn is door zijn doorns redelijk beschermd tegen de vraat van grote grazers. Wanneer hij eenmaal aangeslagen is, neemt hij meer en meer ruimte in. Dit biedt dan tevens de gelegenheid aan bomen als de eik om tot wasdom te komen.