Inhoudsopgave
Wat zit er in groenten?
Soorten groente Wortel- en knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich. Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi. Uien: ui, knoflook, bosui, prei.
Wat zijn winter groenten?
Misschien wel de bekendste onder de wintergroenten is boerenkool. Net als spruitjes behoort boerenkool tot de kruisbloemige familie en groeit het best tijdens de wintermaanden. Boerenkool is een echte vitamine C-bom, maar zit ook barstensvol andere vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.
Waar komt de groente uit?
In Nederland komt 1/5 deel van de groente uit de volle grond en 2/3 uit een kas. De rest is geïmporteerd. Dat is vooral milieubelastend als dit met het vliegtuig gebeurt, maar dit is maar een heel klein deel van het aanbod. Op verse en verpakte groente moet verplicht het land van herkomst staan.
Wat zijn de voordelen van groente?
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. Was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen. Voor het milieu is het eten van seizoensgroenten het best. Er zijn verschillende milieu en fair trade keurmerken voor groente.
Wat zijn de verschillen tussen groenten en fruit?
Groenten en fruit verschillen van elkaar door de andere soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Zo bevat fruit meer intrinsieke suikers. Omdat er zo’n bonte mix aan vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals antioxidanten bestaat, raden we je aan om dagelijks groenten én fruit te eten.
Waarom zijn groenten gezond?
Waarom zijn groenten gezond? Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline).