Wat zijn netwerksectoren?

Wat zijn netwerksectoren?

Netwerksectoren zijn sectoren waarin het product of de dienst via een netwerk geleverd wordt. Sinds de jaren tachtig worden deze sectoren daarom geliberaliseerd door monopolies te begrenzen en wettelijke toetredingsbarrières te elimineren.

Wat is Netwerkindustrie?

Geschiedenis. Telecommunicatie is economisch gezien een netwerkindustrie die zonder overheidsbemoeiing spontaan naar een monopolie evolueert. Tot rond 1980 werd de Europese telecommunicatiesector gekenmerkt door nationale openbare monopolies, meestal verankerd in nationale wetten.

Wat is telecommunicatierecht?

De Telecommunicatiewet regelt diverse zaken. Aanbieders van communicatienetwerken en – diensten moeten voldoen aan een zorgplicht om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen ten behoeve van de veiligheid en de beveiliging van de door hen aangeboden netwerken en diensten.

Wat is een wettelijk monopolie?

Wettelijk monopolie. Een bedrijf heeft door een octrooi of door een wettelijke bepaling een monopolie. Natuurlijk monopolie. Eén grote aanbieder produceert goedkoper dan vele kleintjes. Voorbeeld: in Nederland is het stroomnetwerk in handen van Tennet en is het spoorrailsnetwerk in handen van ProRail. Technisch monopolie.

Wat is de marktvorm monopolie?

Kenmerken van de marktvorm monopolie. Er is slechts één aanbieder. Het product is homogeen want de consument kan geen onderscheid maken omdat er maar één product is. De monopolist is een prijszetter. Als enige aanbieder kan hij zelf bepalen wat de prijs wordt én hij bepaalt ook welke hoeveelheid hij wil afzetten.

Wat is een zuiver monopolie?

In een zuiver monopolie is er geen enkel alternatief. Is er niet één, maar zijn er enkele aanbieders van een bepaald product of dienst, dan spreekt men van een oligopolie. Is er, omgekeerd, sprake van één koper of afnemer van een product of dienst dan spreekt men van een monopsonie.

Waarom is een monopolist een prijszetter?

De monopolist is een prijszetter. Als enige aanbieder kan hij zelf bepalen wat de prijs wordt én hij bepaalt ook welke hoeveelheid hij wil afzetten. Let op: deze rekenvoorbeelden en de bovenstaande grafieken hebben niets met elkaar te maken! Voordat de rekenvoorbeelden aan de orde komen eerst wat rekenwerk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven