Inhoudsopgave
Wat is een ontslagvergoeding in België?
Uit ons onderzoek blijkt dat ruim één op de tien ontslagen medewerkers in België een opzegtermijn van dertig weken of meer heeft, met een gemiddelde ontslagvergoeding van 102.000 euro. Als werkgever betaal je de volledige ontslagvergoeding uit of je laat de hele opzegtermijn door de medewerker presteren.
Wat zijn de berekeningen van opzegtermijn en ontslagvergoeding?
De berekeningen van opzegtermijn en ontslagvergoeding hangen af van het bruto jaarloon van de bediende en van de datum waarop hij in dienst trad. De ontslagvergoeding bedraagt het loon dat verschuldigd is voor de gehele periode van de opzegtermijn. De vergoeding wordt in één keer uitbetaald. Sinds 1 januari 2014 geldt een andere regeling.
Wat is een ontslagpakket?
In alle sectoren hebben werknemers met eedn opzegtermijn van ten minste 30 weken, recht op een ontslag’pakket’ (vóór 1 januari 2019), dat 2/3 bedraagt van de volledige ontslagvergoeding en voor 1/3 bestaat uit maatregelen om de arbeidsgeschiktheid van de ontslagen werknemer op peil te houden.
Wat is een collectief ontslag?
In een ontslagsituatie wordt vaak een ontslagvergoeding of transitievergoeding aan de werknemer toegekend. Bij een collectief ontslag zal in de meeste gevallen FNV afspraken maken met de werkgever over de hoogte van de ontslagvergoedingen (wordt vastgelegd in een sociaal plan).
Wat is de ontslagvergoeding bij nul-uren contract?
Berekenen van je ontslagvergoeding bij een nul-uren contract. Het berekenen van de hoogte van je ontslagvergoeding bij een nul-urencontract werkt net iets anders dan normaal. Je hebt bij dit contract geen vast bedrag als maandsalaris. Daarom wordt er gekeken naar hoeveel uur je gemiddeld per maand hebt gewerkt.
Wanneer wordt u ontslagen bij een kleine werkgever?
Als u in dienst bent bij een kleine werkgever en u wordt ontslagen op grond van een bedrijfseconomische reden die samenhangt met de slechte financiële situatie bij uw werkgever, heeft u slechts recht op een hele beperkte transitievergoeding (de wettelijke ontslagvergoeding die vanaf 1 juli 2015 geldt).
Wat is een ontslag om dringende redenen?
Wat is ontslag om dringende redenen? Je kan als werkgever een arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding wanneer er sprake is van een dringende reden. Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen.
Wat is ontslag op staande voet?
Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen. Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering,