Inhoudsopgave
Kan je verlof nemen in je opzegperiode?
Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.
Hoe Tegenopzeg geven?
Je moet de tegenopzeg geven op dezelfde wijze als deze waarin je een gewone opzeg zou geven. Je kan het dus doen door een deurwaardersexploot te laten betekenen aan je werkgever, hem een aangetekende brief te sturen of je werkgever het dubbel van de brief die je hem afgeeft voor ontvangst te laten tekenen.
Wanneer is de opzegtermijn langer dan 26 weken?
Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (d.i. 65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken. In België werk je in een sector, ook wel paritair comité genoemd.
Wanneer wordt de opzegtermijn berekend?
De opzegtermijn wordt over volledige kalendermaand berekend. Indien je opzegt op 15 mei en de opzegtermijn bedraagt één maand, eindigt de arbeidsovereenkomst op 1 juli – en dus niet al per 15 juni. Dit is alleen anders als je hierover schriftelijk andere afspraken hebt gemaakt, zoals in je arbeidsovereenkomst of in de cao.
Wanneer eindigt de opzegtermijn voor de werknemer?
Indien je opzegt op 15 mei en de opzegtermijn bedraagt één maand, eindigt de arbeidsovereenkomst op 1 juli – en dus niet al per 15 juni. Dit is alleen anders als je hierover schriftelijk andere afspraken hebt gemaakt, zoals in je arbeidsovereenkomst of in de cao. De opzegtermijn voor de werknemer is standaard één maand.
Wanneer kan de opzegtermijn teruggebracht worden?
De opzegtermijn kan worden teruggebracht tot 26 weken indien het ontslag wordt gegeven in het vooruitzicht van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) door een werkgever in moeilijkheden of in herstructurering.