Wat is een Agarbodem?

Wat is een Agarbodem?

Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei. Deze doet vervolgens dienst als voedingsbodem in een petrischaal voor het kweken van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën.

Wat is een neutrale voedingsbodem?

Een algemeen medium is een medium zonder stoffen die een remmende invloed hebben op de groei van een groep micro-organismen. Het is de tegenhanger van de selectieve voedingsbodem. Bekende voorbeelden zijn bouillonagar, bouillon en plate count agar.

Waarom reincultuur maken?

Een reincultuur is een hoeveelheid micro-organismen, in ons geval gist, die afkomstig zijn van een enkele cel. Deze cultuur is zuiver, dwz dat er in deze cultuur geen ziektekiemen of andere organismen aanwezig zijn. Een reincultuur wordt door de brouwerijen gebruikt om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen.

Wat wordt er bedoeld met sterilisatie?

Sterilisatie is een operatie om te voorkomen dat u nog zwanger kunt worden. Bij een sterilisatie worden uw eileiders dichtgemaakt of verwijderd. Dit kan op deze 3 manieren: De eileiders worden dichtgemaakt met een ringetje of klemmetje (clips).

Wat is de functie van agar in het voedingsbodem?

Agar agar maakt een vloeistof vast maar heeftt zelf geen voedingswaarde. Door de agar kan een voedingsbodem “stijf” gemaakt worden en kan op deze gel waar ook voedingsstoffen aan toegevoegd moeten worden bij de bereiding het (op bacteriën) te onderzoeken materiaal worden uitgestreken.

Hoe maak je agar platen?

Voor 100 ml weeg je af 0,5 gram gistextract, 1 gram glucose, 1 gram pepton en 1,5 gram agar agar. Breng elk ingrediënt na afwegen in de fles met 100 ml vloeistof. De pH wordt gemeten en zo nodig bijgesteld op 7,0 + 0,2. Daarna gesteriliseerd gedurende 20 minuten bij 120 C.

Hoe reincultuur maken?

De reincultuur wordt verkregen door het kweken van het organisme op een geschikte voedingsbodem. Alle individuen zijn genetisch identiek, dus klonen. De term reincultuur wordt ook wel in overdrachtelijke zin gebruikt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven