Inhoudsopgave
- 1 Wat is de opzeggingstermijn bij beëindiging in geval van tijdelijke werkloosheid?
- 2 Wat is schorsing van de arbeidsovereenkomst?
- 3 Kan ik mijn ontslag krijgen tijdens economische werkloosheid?
- 4 Kan je re-integratie weigeren?
- 5 Wat is de hoofdregel over ontslag tijdens ziekte?
- 6 Waarom mag je werkgever niet ontslaan omdat je ziek bent?
Wat is de opzeggingstermijn bij beëindiging in geval van tijdelijke werkloosheid?
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
Wat is schorsing van de arbeidsovereenkomst?
De uitvoering van de arbeidsovereenkomst wordt geschorst gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid die het gevolg is van ziekte of ongeval. Op de werknemer rusten een aantal verplichtingen in dit kader. In principe behoudt de werknemer zijn recht op loon gedurende een welbepaalde periode.
Wie kan re integratie opstarten?
Om een vlotte terugkeer van langdurig afwezige werknemers mogelijk te maken, heeft de overheid een formeel re-integratietraject in het leven geroepen. Zowel jij als werkgever, je werknemer als het ziekenfonds van je werknemer kunnen dit re-integratietraject opstarten.
Kan ik mijn ontslag krijgen tijdens economische werkloosheid?
Het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moet tijdens de coronacrisis vooral helpen voorkomen dat werkgevers medewerkers moeten ontslaan wanneer er minder werk is. Maar je kan ook tijdens die periode als werkgever wel nog een contract beëindigen. Tijdelijke werkloosheid biedt geen ontslagbescherming.
Kan je re-integratie weigeren?
Het is ook mogelijk dat je werkgever weigert om de beslissing van de arbeidsarts te volgen. In dat geval stelt hij geen re-integratieplan op, omdat hij vindt dat dit technisch of objectief onmogelijk of onredelijk is. De werkgever zal die weigering ook schriftelijk moeten motiveren.
Wat is ontslag tijdens ziekte toegestaan?
U bent tijdens ziekte in het algemeen wel beter beschermd tegen ontslag, maar een absoluut ontslagverbod tijdens ziekte bestaat niet. De hoofdregel over ontslag tijdens ziekte luidt: ontslag tijdens ziekte is toegestaan, ontslag wegens ziekte niet. Op deze hoofdregel zijn helaas wel weer een aantal uitzonderingen.
Wat is de hoofdregel over ontslag tijdens ziekte?
De hoofdregel over ontslag tijdens ziekte luidt: ontslag tijdens ziekte is toegestaan, ontslag wegens ziekte niet. Op deze hoofdregel zijn helaas wel weer een aantal uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering is dat ontslag wegens ziekte wel is toegestaan als de periode van ziekte twee jaar of langer geduurd heeft.
Waarom mag je werkgever niet ontslaan omdat je ziek bent?
Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je ziek bent. Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst. Je krijgt als bediende eerst nog een maand je loon uitbetaald door je werkgever, daarna val je terug op een uitkering van het ziekenfonds.