Wanneer is een ontslag tijdens de ziekte mogelijk?

Wanneer is een ontslag tijdens de ziekte mogelijk?

Ontslag tijdens ziekte is wel mogelijk als: u ziek wordt gemeld nadat de werkgever uw ontslag al had aangevraagd bij het UWV. u ziek bent, uw contract voor bepaalde tijd afloopt en het niet door de werkgever wordt verlengd. Uw werkgever moet u wel ziek uit dienst melden zodat u een ziektewet uitkering kan aanvragen.

Wat is de hoofdregel over ontslag tijdens ziekte?

De hoofdregel over ontslag tijdens ziekte luidt: ontslag tijdens ziekte is toegestaan, ontslag wegens ziekte niet. Op deze hoofdregel zijn helaas wel weer een aantal uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering is dat ontslag wegens ziekte wel is toegestaan als de periode van ziekte twee jaar of langer geduurd heeft.

Wat heeft ziekte met arbeidsongeschiktheid te maken?

Soms heeft ziekte wél een impact op de beëindiging van je arbeidsovereenkomst: Na zeven dagen ziekte tijdens een tijdelijk arbeidscontract van minder dan drie maanden, mag je werkgever je onmiddellijk en zonder opzegperiode of -vergoeding ontslaan. Bij definitieve arbeidsongeschiktheid kan je contract wegens overmacht worden beëindigd.

Kan de werkgever ontslaan omdat je ziek bent?

Ja. Als je ongewettigd (zonder wettige reden of doktersattest) afwezig bent, kan de werkgever je ontslaan, in sommige gevallen zelfs om dringende reden. Mag de werkgever ontslaan omdat je ziek bent? In principe niet.

Wanneer Kunt u worden ontslagen?

U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.

Wanneer is een ontslag gerechtvaardigd?

Uit de rechtspraak leren we dat een ontslag op grond van ziekte gerechtvaardigd kan zijn wanneer de werkgever kan aantonen dat de langdurige ziekte de arbeidsorganisatie of het productieproces effectief verstoort. In andere gevallen zal het ontslag omwille van ziekte toch aanleiding geven een schadevergoeding.

Hoe heb je recht op een uitkering na je ontslag?

Om recht te hebben op een uitkering na je ontslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Via de verplichte werknemersverzekering Werkloosheidswet (WW) ben je als werknemer verzekerd tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De werkgever houdt de WW-premie in op het loon.

Hoe kun je een zieke werknemer ontslaan?

Je kunt een werknemer die ziek is dus niet zomaar ontslaan. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Soms kun je een zieke werknemer ontslaan tijdens zijn ziekte, in een enkel geval zelfs wegens zijn ziekte. Of je het ontslag regelt via het UWV of via de kantonrechter, hangt af van de ontslaggrond.

Wanneer kun je toestemming krijgen om een zieke werknemer te ontslaan?

In bijzondere gevallen kun je toestemming krijgen om een langdurig zieke werknemer te ontslaan, terwijl hij nog geen twee jaar ziek is. Dit kan bijvoorbeeld als je zieke werknemer weigert passende arbeid te verrichten. Of als hij niet meewerkt aan een plan van aanpak voor zijn re-integratie.

Kan uw werkgever een ontslagvergunning aanvragen?

Uw werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen voor 1 of meer werknemers als het economisch slecht gaat met het bedrijf. Uw werkgever mag u dan niet ontslaan als u ziek bent. Bedrijfssluiting. Soms geldt het opzegverbod tijdens ziekte niet. Bijvoorbeeld als uw werkgever een ontslagvergunning vraagt, omdat het bedrijf sluit.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven