Inhoudsopgave
Waarom mag uw werkgever uw werktijden veranderen?
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Hoe zorgt de werkgever voor de gezondheid van de werknemers?
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. De werkgever van een bedrijf is er verantwoordelijk voor dat de Arbowet wordt nageleefd. Hij moet aan een aantal verplichtingen voldoen om een zo veilig en gezond mogelijke arbeidssituatie te creëren voor zijn werknemers,
Wat is de werkgever van een bedrijf?
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. De werkgever van een bedrijf is er verantwoordelijk voor dat de Arbowet wordt nageleefd.
Wat zijn de wettelijke werktijden en rusttijden?
Wat zijn de wettelijke regels voor mijn werktijden en rusttijden? U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. Beroepen met afwijkende werktijden en rusttijden.
Wat is de Arbeidstijdenwet?
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week
Hoe lang mag een werknemer per nachtdienst werken?
De hoofdregel is dat een werknemer per 16 weken maximaal 36 nachten mag werken en maximaal 7 nachtdiensten achter elkaar mag draaien. Maar ook hier geldt dat in cao’s andere afspraken kunnen staan. Per nachtdienst mag een werknemer niet meer dan 10 uur werken.
Hoe lang mag een werknemer achter elkaar werken?
De hoofdregel is dat je een werknemer niet langer dan 12 uur achter elkaar mag laten werken. Daarnaast mag hij in een week maximaal 60 uur werken. Maar dat mag niet elke week: over een periode van 16 aaneengesloten weken mag een werknemer gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken.
Hoe lang mag een werkweek duren?
Als je 18 jaar of ouder bent, dan mag je volgens de wet maximaal 12 uur per dag werken. Dit is dan zonder pauzes, dus een werkdag kan in totaal langer duren. Een werkweek mag maximaal 60 uur zijn, maar over een periode van 4 weken mag het gemiddelde niet hoger zijn dan 55 uur per week.
Wat is de maximale arbeidsduur in België?
Maximale dagelijkse duur De arbeidsduur in België mag 8 uren per dag niet overschrijden. Bovendien moeten de dagelijkse prestaties zich in beginsel situeren tussen 6 u ’s morgens en 20 u ’s avonds (omwille van het verbod van nachtarbeid (zie verder). De dagelijkse duur van de arbeidstijd kan evenwel gebracht worden op :