Wat heeft de langstlevende echtgenoot recht op uw nalatenschap?

Wat heeft de langstlevende echtgenoot recht op uw nalatenschap?

Volgens het wettelijke erfrecht heeft de langstlevende echtgenoot altijd recht op een deel van uw nalatenschap. In principe het vruchtgebruik op uw nalatenschap, soms zelfs meer (als de overledene geen nakomelingen heeft). Ongeacht de andere erfgenamen is de langstlevende echtgenoot dus altijd mede-erfgenaam.

Wat is de nalatenschap van de overledene?

Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort. Bijvoorbeeld: salaris, spaargeld, erfenis of uitkering. Informeer bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) naar schulden.

Wat is het notarieel testament?

Het notarieel testament: door de erflater gedicteerd aan de notaris, in aanwezigheid van twee getuigen of een andere notaris. Het internationaal testament: is zeldzamer, wordt door de erflater persoonlijk aan de notaris overhandigd in aanwezigheid van twee getuigen. Het testament is een strikt persoonlijke akte.

Hoe kan de overledene beschikken over het testament?

Over het resterende deel (het beschikbare deel) kan de overledene beschikken bij (eigenhandig, notarieel of internationaal) testament om de een of andere erfgenaam te bevoordelen, een legaat te vermaken aan een vzw, aan een hulporganisatie… Heeft de overledene geen testament nagelaten? Het testament is een officieel document

Is er erfrecht langstlevende echtgenoot?

Erfrecht langstlevende echtgenoot. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan ben je volgens het wettelijk erfrecht de langstlevende echtgenoot als je partner overlijdt. Je hebt dan officieel recht op een deel van de erfenis.

Wanneer is de langstlevende overleden?

Bij overlijden krijgt de langstlevende automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen, maar krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel. Deze vordering kunnen zij pas opeisen als de andere (stief)ouder ook is overleden.

Wat is een langstlevende testament?

Het langstlevende testament. Met een langstlevende testament wordt een testament bedoeld waarbij de verzorging van de langstlevende partner ten opzichte van de kinderen voorop staat. Het wordt gebruikt in de situatie dat u een partner en kind (eren) heeft.

Is er sprake van bezit en eigendom?

Er is sprake van bezit als u een zaak in uw macht heeft en u zich als eigenaar gedraagt. Daarom valt bezit en eigendom meestal samen, omdat in de meeste gevallen u als eigenaar de zaak in uw macht heeft. Dit is anders als iemand iets heeft gestolen van de eigenaar. De eigenaar behoudt het eigendomsrecht, maar de dief is de bezitter geworden.

Hoe gaat de notaris na de nalatenschap?

De notaris gaat in eerste instantie na of de overledene laatste wensen heeft nagelaten in een testament. Pas als dat nagekeken is kan hij of zij bepalen wie recht heeft op welk deel van de nalatenschap. De notaris verzamelt informatie over de volledige inhoud van de nalatenschap.

Waar moet het overlijden aangegeven worden?

Het overlijden moet aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is gestorven en in de gemeente waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden.

Wat moet u na het overlijden van een naaste regelen?

Het overlijden van een naaste roept heel wat emoties op. Tegelijk moet u na het overlijden allerlei praktische zaken regelen waar u op dat moment misschien liever niet bij stilstaat. Regelingen bij een overlijden. Indien nodig kunt u een beroep doen op een notaris.

Wat is de verdeling van de nalatenschap?

Als u de erfenis aanvaardt,verdeelt u de nalatenschap samen met de andere erfgenamen. In het testament of de wet staat wie welk deel krijgt. Als er geen testament is, bepaalt de wet dit. Alle erfgenamen moeten het over de verdeling eens zijn.

Wat is de waarde van de nalatenschap?

De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen min alle schulden op het moment van overlijden. Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort. Bijvoorbeeld: salaris, spaargeld, erfenis of uitkering.

Kan ik mijn echtgenoot onterven?

Kan ik mijn echtgenoot onterven? Het is mogelijk om bij testament je echtgenoot of echtgenote (hierna: partner) te onterven. Anders dan bij kinderen heeft uw partner geen recht op een wettelijke minimum (legitieme portie). De wetgever heeft er voor gezorgd dat de partner bij een onterving toch nog bepaalde rechten heeft.

Wanneer is de echtgenoot/partner de eigenaar van het vermogen?

In principe is de echtgenoot/partner vanaf het overlijden van de ander de eigenaar van het vermogen. Dit betekent ook dat hij/zij het vermogen helemaal op kan maken als hij/zij dat wil. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar het kan wel. Is er sprake van een erg extreem uitgavenpatroon, dan kunnen de kinderen ingrijpen.

Wat is de invloed van het huwelijk op een erfenis?

De invloed van het huwelijk en huwelijksstelsel op een erfenis is enorm. Trouwen voegt niet alleen een belangrijke erfgenaam toe: de echtgenoot. Het huwelijksstelsel beïnvloedt ook wàt er in de nalatenschap zit. Het gekozen stelsel bepaalt namelijk welke bezittingen en inkomsten van welke echtgenoot zijn, zowel tijdens als na het huwelijk.

Welke echtgenoot is er tijdens het huwelijk?

Trouwen voegt niet alleen een belangrijke erfgenaam toe: de echtgenoot. Het huwelijksstelsel beïnvloedt ook wàt er in de nalatenschap zit. Het gekozen stelsel bepaalt namelijk welke bezittingen en inkomsten van welke echtgenoot zijn, zowel tijdens als na het huwelijk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven