Wat krijg ik terug van de belasting hypotheek?

Wat krijg ik terug van de belasting hypotheek?

De betaalde hypotheekrente mag je aftrekken van je inkomen. De rekensom is nu als volgt: je inkomen van € 35.000 minus de hypotheekrente € 2.171 is € 32.829. Over dit bedrag wordt nu de inkomstenbelasting berekend. Je betaalt nu dus nog maar € 12.180 inkomstenbelasting (37,10% van € 32.829).

Is rente van aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?

Beperking aftrek vanwege hypotheektype Sinds 2013 moet iedere nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar annuïtair worden afgelost als je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking wilt komen. Een uitzondering wordt gemaakt voor aflossingsvrije hypotheken die eind 2012 al waren verstrekt.

Hoe werkt voorlopige teruggave hypotheekrente?

Je kunt de door jou betaalde hypotheekrente jaarlijks aftrekken. Dat doe je dan één keer per jaar bij het indienen van je belastingaangifte. Met zo’n voorlopige aanslag krijg je een maandelijkse voorlopig teruggave van je hypotheekrente. Op die manier hoef je dus niet een jaar te wachten op je rente teruggave.

Hoeveel procent is de renteaftrek?

Per 1 januari 2021 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is, verlaagd naar 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,10%.

Hoe krijg je de hypotheekrenteaftrek terug?

De hypotheekrenteaftrek claim je in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt maandelijks de bruto hypotheeklasten en pas na verwerking van de aangifte krijg je het belastingvoordeel terug. Je kunt het fiscale voordeel ook iedere maand laten uitbetalen. Dat kan door een voorlopige teruggaaf aan te vragen.

Hoe pas ik mijn maandelijkse belastingteruggave wijzigen?

U logt in met uw DigiD. U bent nu in de Mijn Belastingdienstomgeving. Hier klikt u op ‘Inkomstenbelasting’ en vervolgens op ‘2022’. Kies daarna voor ‘Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling’.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven