Wanneer kan een schenking herroepen worden?
Een schenking tussen echtgenoten kan bovendien steeds worden herroepen. Als een echtgenoot tijdens het huwelijk een schenking doet aan zijn huwelijkspartner, kan hij die later dus terug intrekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er sprake is van een echtscheiding of zelfs na het overlijden. De herroeping kan bij notariële akte of testament.
Welke voorwaarden moet de schenker voldoen?
De manuele schenking moet aan 4 voorwaarden voldoen : 1. de schenker moet duidelijk bereid zijn om te schenken; 2. de overdracht van het goed van hand tot hand heeft daadwerkelijk plaatsgevonden en is onherroepelijk; 3. de overdracht moet plaatsvinden tijdens het leven van de schenker, niet na zijn/haar overlijden;
Hoe kan ik een roerend goed schenken?
De schenking van een roerend goed (een som geld, juwelen, aandelen aan toonder) kan eenvoudig gebeuren van hand tot hand. Toch is het aangeraden om een geschreven document op te stellen, in twee exemplaren: één voor de schenker en één voor de begunstigde (zodat deze laatste beschikt over een eigendomsbewijs).
Wat is een schenking tussen echtgenoten?
De schenking tussen echtgenoten is een techniek van successieplanning die terecht aan belangstelling wint. Zij verzekert de langstlevende van een vermogen om in zijn levensonderhoud te blijven voorzien en de fiscus is mild voor dit soort schenkingen.
Is een schenking onherroepelijk?
Een schenking is in principe onherroepelijk. Gegeven is gegeven. Toch is er één uitzondering op deze regel en dat is als er geschonken wordt tussen echtgenoten. Die schenkingen zijn altijd herroepbaar.
Wat is een schenking van onroerende goederen?
Schenking van onroerende goederen. © Bas Bogaerts. Als u onroerende goederen (zoals een huis, een appartement of bouwgrond) wilt schenken, dan moet u een notaris inschakelen: De notaris stelt een akte op. Die akte wordt geregistreerd.