Inhoudsopgave
Wat is de MR?
Een MR is een raad die bestaat uit drie geledingen (groepen), namelijk: personeel, ouders en leerlingen. Deze groepen gaan met elkaar vergaderen om de problemen op school te bespreken dat noem je een MR-vergadering. Een MR vergadert altijd eerst met elkaar en zonder de directie en/of het bestuur.
Waar is de MR voor?
De medezeggenschapsraad is een wettelijk ingestelde raad. Hierin kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft vaak een adviserende, maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken.
Welke rechten heeft de MR?
De drie algemene rechten zijn het recht op overleg, het recht op informatie en het initiatiefrecht. De twee bijzondere rechten zijn het adviesrecht en het instemmingsrecht. Het recht op overleg houdt in dat de MR recht heeft om te overleggen met het bevoegd gezag en het toezichthoudend orgaan van de school.
Wat doet de MR op een basisschool?
De MR heeft instemmingsrecht op onder meer de onderwijskundige doelstellingen van een school. De MR heeft het recht het bestuur te adviseren over de hoofdlijnen van de begroting en over de aanstelling of ontslag van de schoolleiding, over nieuwbouw of een belangrijke verbouwing van de school.
Hoe groot moet de MR zijn?
Artikel 3 lid 2 Wms zegt dat een MR van een school bestaat uit tenminste 4 leden. Op grond van lid 4 dienen de aantallen leden – personeel en ouders – gelijk aan elkaar te zijn. De Wms schrijft alleen het minimum aantal leden van de MR voor en niet het maximumaantal.
Wat doet de PMR?
MedezeggenschapsRaad, medezeggenschap op schoolniveau. Een raad bestaande uit medewerkers (meestal leerkrachten) en ouders van de school die adviesrecht of instemmingsrecht heeft over uiteenlopende onderwerpen vastgelegd in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS).
Wat als een school geen MR heeft?
Als u daar onder opgave van redenen om vraagt mag het bestuur de MR of een geleding van de MR een gesprek niet weigeren (artikel 6, eerste lid Wet medezeggenschap op scholen (Wms)). Als de school geen OR heeft kan deze via het medezeggenschapsstatuut worden ingesteld.
Wat zijn de plichten van een Mr?
De plichten van het schoolbestuur hierbij staan in artikel 6 en 8 van de wet. In het medezeggenschapsreglement van een MR is vastgelegd hoe vaak de MR van samenstelling wisselt en hoe lang iemand zitting kan nemen in de MR. Vaak geldt een zittingsduur van drie jaar.
Waarom zou u in de MR gaan?
Waarom zou u in de MR gaan? Als MR-lid kunt u een positieve bijdrage leveren aan de gang van zaken op de school van uw kind. U bent nauw betrokken bij de school, u kunt meepraten en –beslissen over het beleid, krijgt meer
Hoe lang is het medezeggenschap van een Mr?
In het medezeggenschapsreglement van een MR is vastgelegd hoe vaak de MR van samenstelling wisselt en hoe lang iemand zitting kan nemen in de MR. Vaak geldt een zittingsduur van drie jaar.