Inhoudsopgave
Kan warmtepomp op bestaande vloerverwarming?
De lucht-water warmtepomp is meestal probleemloos of met slechts enkele aanpassingen op bestaande radiatoren of vloerverwarming aan te sluiten. Bovendien is het mogelijk om op dit type warmtepomp een aantrekkelijke subsidie te krijgen. Bij lucht-lucht warmtepompen is dit niet mogelijk.
Kan een warmtepomp binnen staan?
Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnenopstelling van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. Ook de zolder of de kelder is een goede mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed geïsoleerd zijn en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
Welke isolatiewaarde nodig voor warmtepomp?
Isolatie van de woning Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerd en hebben energielabel B.
Kun je vloerverwarming als koeling gebruiken?
Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen.
Waarom vloerverwarming bij warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte uit haar omgeving en deze omgevingswarmte is vrij constant. Het is dus beter voor het rendement van je warmtepomp om een constante vraag naar warmte te hebben Ook kost het minder energie om water op te warmen naar 30° Celsius bij vloerverwarming in plaats van 60° Celsius voor radiatoren.
Hoeveel graden moet een warmtepomp zijn?
Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte voor verwarming en warm water. Buiten is het gemiddeld 15 graden, maar om een goed geïsoleerd huis warm te krijgen moet de temperatuur die de warmtepomp levert zo’n 35 tot 50 graden zijn.
Wat heb je nodig voor hybride warmtepomp?
Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig.
Wat heb je nodig voor een warmtepomp?
Voor een volledige warmtepomp (all-electric) heb je lage temperatuur verwarming nodig. Dit houdt in dat de het water in de radiatoren een heeft van ongeveer 50 graden. Normaal loopt dit op tot zo’n 80 graden. Bij een all-electric warmtepomp is het beter om te verwarmen met een nog lagere temperatuur van het cv-water.