Inhoudsopgave
Wat staat er in de wet over euthanasie?
Euthanasie is strafbaar Een einde maken aan het leven van iemand anders is strafbaar. Ook als de patiënt er zelf om vraagt bij de arts. Soms willen mensen niet meer leven. Bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek zijn, pijn lijden of moeite hebben met ademhalen.
Hoe verloopt aanvraag euthanasie?
De patiënt moet de vraag vrijwillig, duurzaam – aanhoudend – en herhaald stellen. De vraag moet ook neergeschreven worden (schriftelijk verzoek). Ten slotte moet de behandelende arts een 2de collega (bv. een LEIFarts) raadplegen die de patiënt ondervraagt en hierover een verslag maakt.
Hoe lang duurt het voordat je euthanasie krijgt?
Vaak minstens enkele dagen. Soms is die tijd er niet en is de keuze voor palliatieve sedatie soms beter dan wachten op euthanasie. Als een patiënt in aanmerking komt voor palliatieve sedatie maar tevens een euthanasiewens heeft, staat dit het tegemoet komen aan de euthanasiewens niet in de weg.
Wat is een wilsverklaring inzake euthanasie?
Wilsverklaring inzake euthanasie (bij onomkeerbaar coma) De wet voorziet de mogelijkheid om een wilsverklaring op te stellen waarin men vraagt dat er euthanasie wordt verricht indien men op onomkeerbare wijze het bewustzijn verliest. Tijdens de besprekingen in het parlement heeft men besloten dat hieronder alleen comateuze patiënten vallen.
Hoe lang is de inname van euthanaticum toegestaan?
Bij hulp bij zelfdoding, waarbij een patiënt zelf de drank inneemt, wordt geadviseerd 12, 6 en 1 uur voorafgaand aan de inname van het euthanaticum een anti-emeticum toe te dienen. Hiermee wordt het risico op het uitbraken van het euthanaticum gereduceerd.
Waarom is euthanasie strafbaar in Nederland?
In Nederland is euthanasie strafbaar. In de euthanasiewet staan de voorwaarden waar de arts zich aan moet houden om niet strafbaar te zijn. De euthanasiewet is het resultaat van een lang politiek debat, waarin de NVVE een prominente rol speelde. Ook rechtszaken hebben een belangrijke rol gespeeld.