Inhoudsopgave
- 1 Welke stof produceert de alvleesklier?
- 2 Welk hormoon regelt de bloedsuikerspiegel?
- 3 Wat regelt de bloedsuiker?
- 4 Welke 2 belangrijke stoffen worden in de alvleesklier gemaakt?
- 5 Welke rol speelt insuline bij het reguleren van de bloedglucose?
- 6 Kan alvleesklier herstellen?
- 7 Welke factoren hebben invloed op de werking van insuline?
- 8 Wat veroorzaakt hoge bloedsuiker?
Welke stof produceert de alvleesklier?
De alvleesklier heeft een regulerende functie met betrekking tot de suikerspiegel. In de zogenaamde eilandjes van Langerhans worden de hormonen insuline en glucagon aangemaakt, die een belangrijke rol spelen bij het in evenwicht houden van de suikerspiegel in het bloed.
Welk hormoon regelt de bloedsuikerspiegel?
Niet alleen insuline, ook andere hormonen spelen een rol bij het in balans houden van de bloedglucose. De belangrijkste daarvan is glucagon, dat gemaakt wordt in de alfacellen van de eilandjes van Langerhans. De effecten van glucagon zijn tegengesteld aan die van insuline. Zo doet glucagon de glucose stijgen.
Waarom werkt alvleesklier niet?
Alvleeskliercellen sterven af en worden vervangen door littekenweefsel. Door het littekenweefsel kan de afvoergang van de pancreatitis of alvleesklier vernauwd of verstopt raken. Door deze vernauwing of verstopping kan het alvleeskliersap niet goed afvloeien naar de dunne darm. Dit is de oorzaak van de hevige pijn.
Wat regelt de bloedsuiker?
Insuline en glucagon regelen samen de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer.
Welke 2 belangrijke stoffen worden in de alvleesklier gemaakt?
De alvleesklier produceert twee hormonen die belangrijk zijn voor de stofwisseling van suikers en koolhydraten, namelijk glucagon en insuline. Deze hormonen regelen je glucosespiegel (bloedsuikerspiegel). Glucagon en insuline worden geproduceerd in de eilandjes van Langerhans.
Welke twee hormonen produceert het lichaam zodat de bloedsuikerspiegel constant blijft?
De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Een te laag of een te hoog glucosegehalte is namelijk niet goed voor het lichaam.
Welke rol speelt insuline bij het reguleren van de bloedglucose?
Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie.
Kan alvleesklier herstellen?
De ontsteking in de alvleesklier moet de tijd krijgen om tot rust te gaan komen. De tijdsduur hiervan is wisselend. De alvleesklier kan zich met een week herstellen, maar het kan ook maanden duren.
Wat als je geen alvleesklier hebt?
Onbehandeld kan iemand door een hypo in coma raken of zelfs overlijden. Daarom is het dus heel belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Normaal gesproken zorgt je lichaam daar zelf voor, met behulp van de alvleesklier.
Welke factoren hebben invloed op de werking van insuline?
De belangrijkste factor die de afgifte van insuline vanuit de alvleesklier bepaalt, is de glucoseconcentratie (bloedsuikerspiegel) in het bloed. Andere stimulerende factoren zijn het gehalte van in het bloed aanwezige aminozuren, vetzuren en de werking van het parasympathische zenuwstelsel.
Wat veroorzaakt hoge bloedsuiker?
Als je lijdt aan diabetes, dan maakt je lichaam onvoldoende insuline aan of is het minder gevoelig voor insuline. Hierbij reageren de cellen in je lichaam onvoldoende op de aanwezige insuline. De cellen nemen suiker niet goed meer op. Daardoor stijgt het suikergehalte in je bloed.