Wat is het verschil tussen telewerken en thuiswerken?

Wat is het verschil tussen telewerken en thuiswerken?

Telewerk is niet hetzelfde als thuiswerk, maar wordt beschouwd als een vorm van thuiswerk. Bij telewerk voert de werknemer, in het kader van zijn arbeidsovereenkomst, zijn werk regelmatig uit op een andere locatie. Telewerk kan dus thuis uitgevoerd worden of op een andere locatie gekozen door de werknemer.

Wat doet een telewerker?

Bij telewerken voer je jouw werk uit vanop afstand. Dus op een andere locatie dan de hoofdvestiging van de werkgever. Dit kan thuis zijn, in een satellietkantoor, in een coworking space, onderweg (openbaar vervoer) of op een andere plaats.

Welke soorten telewerken bestaan er?

Telewerken betekent dat je van thuis of op een locatie naar keuze werkt onder toezicht van je werkgever en daarbij gebruik maakt van informatietechnologie. Er zijn twee soorten telewerk: regelmatig of structureel telewerk en occasioneel telewerk.

Wat betekent verplicht telewerken?

Volgens het arbeidsrecht is het mogelijk om een tijdlang thuis te werken onder de noemer ‘occasioneel’ telewerk. Volgens de wet is daarvoor het akkoord van werkgever en werknemer vereist. Werkgevers kunnen hun werknemers normaal niet verplichten om thuis te werken en werknemers kunnen dat niet opeisen.

Wat voor thuiswerk is er?

Als je aan thuiswerk doet, ben je een arbeider of bediende die werkt van op je eigen computer zonder toezicht of rechtstreekse controle van je werkgever. Dat kan bij je thuis, maar ook op een andere locatie, zoals een gedeelde kantoorruimte.

Kan werknemer Thuiswerken Eisen?

Er is in Nederland nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel heb je als werknemer op grond van de Wet Flexibel Werken het recht je werkgever te verzoeken om vanuit huis te mogen werken. Je werkgever mag dit verzoek weigeren, maar moet hierover wel met jou in gesprek gaan.

Wat is de wet flexibel werken?

Bij een bedrijf van 10 of meer medewerkers geldt de Wet flexibel werken. Volgens deze wet mogen uw werknemers u vragen de arbeidsduur en werktijd aan te passen. Bij minder dan 10 werknemers moet u zelf een regeling treffen. Hierin legt u vast dat uw werknemers recht hebben op aanpassing van de arbeidsduur.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven