Wat is de persoonsvorm en het onderwerp?

Wat is de persoonsvorm en het onderwerp?

De persoonsvorm is een vorm van het werkwoord die zich aanpast aan het onderwerp van de zin. Als het onderwerp een enkelvoud is, is de persoonsvorm dat ook. Is het onderwerp een meervoud, dan is de persoonsvorm dat ook: hij loopt – zij lopen.

Wat is het onderwerp in een Vraagzin?

Als je wie of wat voor de persoonsvorm zet, is het antwoord op de vraag het onderwerp. Als je de persoonsvorm van enkelvoud naar meervoud verandert, verandert het onderwerp ook. Als je de zin vragend maakt met de persoonsvorm vooraan, komt het onderwerp meteen achter de persoonsvorm.

Welke persoonsvorm is wij?

Het persoonskenmerk kan verder gespecificeerd worden naar getal, zodat we een eerste persoon enkelvoud (Nederlands ik) en een eerste persoon meervoud (wij) hebben. Hetzelfde gaat uiteraard op voor de tweede persoon (jij / u / jullie) en de derde (hij / zij (enkelv./meerv.) /het /u).

Kunnen er twee onderwerpen in een zin staan?

Er is altijd maar één onderwerp in een zin (zonder bijzinnen). Als ik een zin vragend maak, komt het onderwerp op de tweede plaats te staan. Let op: het onderwerp is een zinsdeel en kan dus uit één of meerdere woorden bestaan. Daarom bepaal je altijd eerst de persoonsvorm en de zinsdelen!

Wie of wat gezegde onderwerp?

Het lijdend voorwerp = wie / wat + onderwerp + gezegde. Als de zin een naamwoordelijk gezegde heeft, dan is er geen lijdend voorwerp. Een zin kan dus alleen een lijdend voorwerp hebben als het een werkwoordelijk gezegde heeft.

Kan een Vraagwoord het onderwerp zijn?

Ook kan het vraagwoord zelf onderwerp zijn. Als je een zin met een vraagwoord moet ontleden, vul dan (in je hoofd) even een antwoord in op de plaats van het vraagwoord.

Wat is het onderwerp van een artikel?

Het onderwerp vertelt in één of enkele woorden waar de tekst over gaat. De hoofdgedachte vertelt kort waar de tekst over gaat, meestal in één of twee zinnen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven