Inhoudsopgave
Wat is de functie van een stuwwal?
Een stuwwal is een heuvel in het landschap die ontstaan is doordat een gletsjer de grond heeft opgeduwd. Het gewicht van het ijs, dat vele honderden meters dik kon zijn, perste de grond onder het ijs weg. Hierdoor ontstonden er aan de voor- en zijkanten van de gletsjer tot tweehonderd meter hoge heuvels.
Hoe wordt het Stuwwallandschap gebruikt?
Vaak wordt de stuwwal geflankeerd door een depressie in het landschap. Dit is het restant van een glaciaal bekken, van waaruit de sedimenten door het ijs zijn opgedrukt. Vroeger waren de stuwwallen hoger, maar door erosie is de stuwwal afgevlakt.
Wat zijn de kenmerken van zandlandschap?
Kenmerken. Het zandlandschap bestaat uit een licht glooiende vlakte met veel ondiepe laagten en flauwe ruggen. De vlakte wordt doorsneden door kronkelende beken. Op sommige plekken liggen hogere heuvels, die door het landijs zijn opgestuwd, zoals op de Veluwe en in Salland.
Wat is Ijstong?
Een gletsjer is een langzaam van een berg of over land schuivende ‘ijstong’. De ijstong bestaat uit samengeperste en bevroren sneeuw. Zo’n ijstong kan tientallen kilometers lang worden. Soms kunnen sommige, erg ervaren skiërs, onder begeleiding van een gids, zo’n gletsjers af skiën.
Hoe ontstond de stuwwal?
Als een bulldozer schoof een gletsjer door het oerdal van de IJssel en verder zuidwaarts het dal van de Rijn in. Grote hoeveelheden van de oudere rivierafzettingen werden opzij en vooruit gestuwd. Zo ontstonden de stuwwallen, die bij hun ontstaan honderden meters hoog geweest moeten zijn.
Waar ligt het Stuwwallandschap?
Stuwwallen zijn de oudste landschappelijke relicten die te vinden zijn in Overijssel. Ze stammen uit de voorlaatste ijstijd (200.000- 125.000 jaar geleden).
Hoe is het zandlandschap ontstaan?
In het Pleistoceen hebben de ijstijden een groot aandeel geleverd aan de zandgronden in Nederland. Het betreft gebieden met dekzanden, rivierduinen en stuifzanden. Er groeide door de droogte en de kou vrijwel niets, waardoor de wind het zand elders afzette als dikke pakketten dekzand.
Waardoor ontstond Rivierkleilandschap?
Slib oftewel klei, is lichter dan zand, en werd langer meegevoerd en zonk daarna pas naar beneden. Slib kwam het verste van de rivier te liggen. En zo is het rivierkleilandschap ontstaan, met dorpen op de oeverwallen, kommen en de rivier.
Waar in Nederland komt löss voor?
Löss is in Nederland voornamelijk te vinden in Zuid-Limburg. Plaatselijk is ook löss afgezet langs de oostelijke kant van de stuwwal bij Arnhem en Nijmegen. De lössgordel loopt van Noord-België via Zuid-Limburg en Duitsland door tot in Rusland.