Inhoudsopgave
Waar heb je moeite mee als je dyslexie hebt?
Kinderen en jongeren met dyslexie hebben problemen met het verwerken van klanken en letters. Ze vallen meestal op als ze hardop moeten lezen. Vaak gaat dat langzamer dan het tempo van hun klasgenootjes en niet vloeiend. In plaats daarvan lezen ze op een spellende en/of radende wijze.
Wat ziet een kind met dyslexie?
Een bekende beschrijving van dyslexie is dat het lijkt alsof de letters verspringen. De letters staan er wel en ze zijn los van elkaar ook prima te lezen maar het is lastig om snel woorden te herkennen.
Hoe leer je een kind met dyslexie lezen?
Je kunt oefenen met je kind door:
- samen met hem te lezen, ieder een stukje.
- spelletjes met woorden te doen (kijk eens bij deze voorbeelden of op deze site)
- opdrachten van school samen te doen en hiervan een rustig en gezellig moment te maken.
- samen luisterboeken te luisteren.
Hoe kan je dyslexie behandelen?
Door herhaald lezen met tijdsmeting en het flitsen van letters en woorden wordt de woordherkenning gestimuleerd. Ook dit wordt ondersteund met kleuren. De behandeling wordt ondersteund met computersoftware (F&L programma) die ook thuis en op school kan worden ingezet.
Kun je dyslexie en dyscalculie hebben?
Veel kinderen met dyslexie hebben naast ernstige problemen met lezen en spellen ook problemen met rekenen. Het komt echter ook regelmatig voor dat er naast dyslexie sprake is van een reken-specifieke stoornis (dyscalculie).
Waar kun je je laten testen op dyslexie?
De diagnose dyslexie of dyscalculie wordt pas gesteld na uitgebreid onderzoek. Het is een samenwerking tussen de school, de ouders, gespecialiseerde testcentra en natuurlijk het kind zelf. Ook als volwassene kan je je laten testen in sommige centra.
Wat gebeurt er als je dyslexie hebt?
Dyslexie betekent letterlijk dat iemand moeite heeft met taal. Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft.
Wat verstaan we onder dyslexie?
Dyslexie wordt ook wel een stoornis in het ’technisch lezen’ genoemd. Technisch lezen is de vaardigheid van het omzetten van de letters in klanken. En uiteindelijk dus het kunnen voorlezen van een tekst op een goed tempo. Dyslexie belemmert het vlot leren lezen.
Hoe ga je om met een kind met dyslexie?
Omgaan met leerlingen met dyslexie Blijf positief en neem dyslectische leerlingen serieus. Vraag welke hulp of begeleiding nodig is. Ga samen op zoek naar de leerstrategie die het beste bij de leerling past. Denk bijvoorbeeld aan overhoren, een mindmap of een samenvatting maken.
Hoe herken je dyslexie in groep 5?
Een kind met dyslexie kan aan de volgende kenmerken voldoen:
- Moeite met snel lezen (in verhouding tot klasgenoten)
- Moeite met nauwkeurig lezen (in verhouding tot klasgenoten)
- Moeite met het herkennen van letters en klanken en het opschrijven ervan.
- Moeite met woordvinding (meer tijd nodig om op woorden te komen)
Hoe lang duurt een Dyslexiebehandeling?
Een behandeltraject kan 12 tot 18 maanden duren. Tijdens dit traject vinden meerdere evaluatiemomenten plaats, waarop beoordeeld wordt of het nuttig is om de behandeling voort te zetten. Factoren die hierbij een rol spelen zijn: de motivatie, de aanwezigheid, het huiswerk en de vorderingen binnen het traject.
Hoe heet dyslexie met getallen?
Dyscalculie is een leerstoornis op het gebied van rekenen en ruimtelijk inzicht en is nauw verwant aan dyslexie. Immers, er wordt gerekend met symbolen die bij elkaar getallen vormen (net zoals letters woorden vormen bij geschreven taal).