Kan vitiligo jeuken?

Kan vitiligo jeuken?

Een enkele keer gaat vitiligo gepaard met ontstekingsverschijnselen (inflammatoire vitiligo). Na de roodheid en soms jeuk blijven dan witte vlekken achter. Milde jeuk wordt trouwens regelmatig gemeld door vitiligopatiënten. Mogelijk is dit een teken van ziekteactiviteit.

Welke zonnebrand gebruiken bij vitiligo?

Zonnepoeder met SPF kan een uitkomst zijn voor vitiligo patiënten. Dit omdat het zonnepoeder de huid beschermt tegen de UV stralen, zowel de UVA als de UVB stralen. Dit heet een breed spectrum zonbescherming.

Heeft vitiligo?

Bij vitiligo heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.

Kan vitiligo stoppen?

Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.

Wat is de oorzaak van vitiligo?

Ongeacht de oorzaak wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken bij personen die voor vitiligo een veronderstelde aanleg hebben. Deze factoren zijn o.a. ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling en lichamelijk letsel.

Welke creme voor vitiligo?

Een crème met corticosteroïden is soms succesvol, vooral bij beginnende vitiligo. U brengt de crème eenmaal per dag aan op de randen van de vitiligoplekken.

  • Tacrolimuszalf wordt vaak gebruikt voor de behandeling van eczeem. Studies laten zien dat ook vitiligo plekken ermee behandeld kunnen worden.
  • Hoe verloopt vitiligo?

    Het verloop van de huidaandoening is niet constant en dus ook niet goed te voorspellen. Soms blijft het beperkt tot enkele kleine plekjes, soms vindt er een snelle uitbreiding over grote huidgebieden plaats. Een behandeling met medische crèmes en UVB-lichttherapie geeft vaak bemoedigende resultaten.

    Hoe herken je vitiligo?

    Hoe ziet vitiligo eruit? Bij vitiligo ontstaan melkwitte plekken op de huid, die variëren in grootte en vorm. De plekken kunnen zich geleidelijk aan uitbreiden. Ze hebben vaak een rand die donkerder is dan de normale huid.

    Wat kan helpen tegen vitiligo?

    Tot op heden is er geen enkele behandeling beschikbaar die vitiligo volledig kan genezen. Met huidige therapie vormen kan in de meeste gevallen wel een acceptabele graad van repigmentatie (=terugkeer van pigment)in de witte plekken worden bereikt en verder verlies van pigmentatie worden tegengegaan.

    Wat kun je doen aan vitiligo?

    Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

    Terug naar boven