Inhoudsopgave
Hoe betrouwbaar is de prikpil?
De prikpil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de prikpil krijgen, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de prikpil vergeet te nemen, is er wel kans dat je zwanger wordt.
Wat kun je doen om een zwangerschap te voorkomen?
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Waarom is de pil niet 100% betrouwbaar?
Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen.
Kan je zwanger worden als je aan de prikpil bent?
Bij goed gebruik is de prikpil een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. De kans op een zwangerschap is slechts 0,3%. Dit betekent dat 3 op de 1000 vrouwen toch zwanger raakt. De kans op een zwangerschap wordt groter als je langer dan 12 weken (of 13 weken bij de Sayana) wacht met een volgende injectie.
Hoe lang duurt het voor de prikpil werkt?
De prikpil is een injectie met vrouwelijk geslachtshormoon (progestageen). Dat hormoon zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Eén injectie beschermt je 3 maanden lang tegen zwangerschap.
Welke manieren kun je zwanger worden?
Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma. Zaaddodende middelen beschermen niet tegen zwangerschap.
Kun je van voorvocht ook zwanger raken?
Omdat het voorvocht uit de klieren van Cowper komen en niet vanuit de bijbal, zitten er geen zaadcellen in. Toch kan het voorkomen dat er een aantal zaadcellen van de vorige zaadlozing zijn blijven zitten in de urinebuis en bestaat er toch een kans op een zwangerschap.