Inhoudsopgave
Wat te doen bij blaasontsteking die niet reageert op antibiotica?
Een blaasontsteking is meestal onschuldig en kan eenvoudig met medicijnen (antibioticum) worden behandeld. Wordt een blaasontsteking niet op tijd behandeld, dan kunnen de bacteriën vanuit de blaas ‘opstijgen’ naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) ontstaan.
Kan antibiotica gebruikt worden tegen virussen?
Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid. Of bij infecties die zijn ontstaan door schimmels of parasieten.
Kan je bijwerkingen krijgen van antibiotica?
Veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn:
- Diarree of dunne ontlasting. Dit komt doordat het antibioticum de ook goedaardige bacteriën in de darmen (de darmflora) aanvalt.
- Overgevoeligheid of allergische reactie. De verschijnselen hiervan zijn: benauwdheid, koorts of flauwvallen.
Wat voor antibiotica bij keelontsteking?
Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.
Hoe lang houden bijwerkingen antibiotica aan?
Antibiotica geven in het algemeen weinig problemen. Als er bijwerkingen optreden, verdwijnen ze meestal vanzelf weer als de kuur is afgemaakt. Wat dunnere ontlasting komt nog het meeste voor. Dunnere ontlasting kan echter ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor het antibioticum is voorgeschreven.
Wat te doen als blaasontsteking niet overgaat?
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen of als de klachten niet draagbaar zijn, neem je contact op met je huisarts. Je brengt dan de (ochtend)urine naar de assistente voor onderzoek.