Inhoudsopgave
Hoe krijg je hondsdolheid?
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. U kunt besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein.
Is er rabiës in Nederland?
Mensen raken besmet met het rabiësvirus via een beet, krab of lik van een besmet dier. Rabiës komt vooral voor bij honden en katten, maar kan ook voorkomen bij vossen. Ook bij vleermuizen kan rabiës voorkomen, maar dit is een andere variant van het virus. De ziekte komt zeer zelden in Nederland voor.
Wat kun je doen tegen rabiës?
Rabiës kan in een vroegtijdig stadium, dus zo snel mogelijk na een eventuele besmetting, worden behandeld. De behandeling bestaat uit toediening van het specifieke antiserum Menselijk Anti Rabiës Immunoglobuline (MARIG) (aan reizigers zonder voorafgaande vaccinaties) en aanvullende vaccinaties.
Is er nog hondsdolheid in Belgie?
België is sinds 2001 officieel vrij van rabiës. De kans om in ons land besmet te raken is daarom erg klein. Rabiës komt echter nog veel voor in andere landen, in Europa en vooral buiten Europa. Het risico dat de ziekte opnieuw geïntroduceerd wordt, mag dus niet onderschat of geminimaliseerd worden.
Welke landen zijn vrij van hondsdolheid?
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor. In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
Kan je rabiës overleven?
In de richtlijn Rabiës van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding ( LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat dat wereldwijd 7 mensen rabiës hebben overleefd.
Hoeveel honden hebben hondsdolheid?
Hondsdolheid maakt vele slachtoffers. Jaarlijks overlijden er 59.000 mensen en miljoenen honden aan deze dodelijke infectieziekte.