Inhoudsopgave
Kun je genezen van coeliakie?
De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Dit is de enige behandeling voor het herstel van het dunne darmslijmvlies. Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie. De aandoening is niet te genezen en je kunt er ook niet ‘overheen groeien’.
Kan coeliakie gevaarlijk zijn?
Door blijven lopen met coeliakie is niet alleen pijnlijk, het kan ook gevaarlijk zijn. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen als tarwe, rogge, gerst en spelt. Hoe langer je die granen blijft eten, hoe groter de kans op zwaar beschadigde darmen en andere gezondheidsproblemen.
Kan je van een glutenallergie afkomen?
Fabel: glutenintolerantie is een auto-immuunziekte en dat betekent dat het nooit meer over gaat. Coeliakie heb je voor het leven. De enige manier om van de klachten af te komen is door glutenvrij te eten. Het darmslijmvlies kan zich dan herstellen wat de opname van voedingsstoffen en daarmee de gezondheid bevordert.
Kun je coeliakie op latere leeftijd krijgen?
De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.
Wat zijn de gevolgen van coeliakie?
Klachten zoals weinig eetlust, diarree of stinkende, vettige en schuimende ontlasting, overgeven en een opgezette buik zijn kenmerken van glutenintolerantie. Ook platte billen, dunnen armen, veel huilen en achterblijven in groei en gewicht gaan gepaard met deze aandoening.
Waardoor kan coeliakie ontstaan?
De precieze oorzaak van coeliakie is nog onbekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in de darm een rol lijken te spelen. Waarschijnlijk wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren.
Wat zijn de gevolgen van een glutenintolerantie?
Meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie
- Chronische diarree.
- Obstipatie.
- Plakkende, stinkende ontlasting.
- Opgeblazen buik.
- Verminderde eetlust.
- Braken.
- Gewichtsverlies, ondergewicht.
- Vermoeidheid.
Hoe erg is coeliakie?
Wanneer je zonder dat je het weet coeliakie hebt, heb je 8 keer meer kans op een miskraam dan iemand zonder coeliakie. Door het beschadigde darmslijmvlies neem je voedingsstoffen die je nodig hebt slecht op.
Hoe kom je van coeliakie af?
De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot oppervlakte aan darmvlokken, die voor voedselopname vormen. De darmvlokken van een coeliakiepatiënt kunnen geen gluten verdragen: ze gaan kapot (vlokatrofie).
Hoe kom je aan een glutenallergie?
Het is niet bekend waardoor glutenallergie precies ontstaat. Wel weten we dat erfelijkheid een rol kan spelen. Alhoewel ‘maar’ 5- tot 10% van de kinderen een verhoogde kans heeft om daadwerkelijk een glutenintolerantie te ontwikkelen.
Hoe kom je er achter dat je een glutenallergie hebt?
Via een bloedonderzoek kan vastgesteld worden of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. In de ontlasting kunnen eveneens antistoffen aangetroffen worden, ook als de darmwand nog maar amper beschadigd is. Honderd procent zeker is de diagnose pas na een biopsie van de dunne darm.