Wat verergert vitiligo?

Wat verergert vitiligo?

Sommige factoren kunnen vitiligo uitlokken, als u er al een veronderstelde aanleg voor hebt. Deze factoren zijn onder andere ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling en lichamelijk letsel.

Wat zijn de symptomen van vitiligo?

Symptomen van vitiligo Het belangrijkste symptoom van vitiligo zijn de witte plekken op de huid. De plekken kunnen verschillen in vorm en grootte. Ook kunnen de plekken nog groeien. Om de vlek heen zit vaak een rand die donkerder is dan de rest van de huid.

Is vitiligo auto-immuunziekte?

Sommige onderzoekers menen dat vitiligo een auto-immuunziekte is, een stoornis in het afweermechanisme (immuunsysteem) van het lichaam. Het immuunsysteem richt zich hierbij tegen weefsels of cellen van het eigen lichaam.

Kan vitiligo erger worden?

Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor niet te voorspellen. Bij de meeste patiënten wordt vitiligo steeds erger, afgewisseld door momenten waarop zij minder last hebben. het komt voor dat vitiligovlekken gedeeltelijk verdwijnen door blootstelling aan de zon.

Hoe snel verspreidt vitiligo?

Segmentale vitiligo Zo’n witte plek breidt zich dan in korte tijd uit over een groter gebied, waarbij ook al snel de haarwortels hun pigmentcellen verliezen en er dus witte haren verschijnen. Na zo’n twee tot drie jaar komt het proces meestal tot stilstand om de rest van het leven ook niet meer uit te breiden.

Hoe snel evolueert vitiligo?

Segmentale vitiligo omvat een ontkleuring op één zijde van het lichaam die bij de middellijn abrupt stopt. Deze aandoe- ning ontstaat vaak op jonge leeftijd en stabiliseert meestal na 1,5-2 jaar. Segmentale vitiligo kan snel worden herkend door de typische distributiepatronen in het gelaat en op de romp.

Hoe kom je van vitiligo af?

Er is geen enkele behandeling die altijd werkt. De meeste behandelingen werken bij ongeveer de helft van de mensen. Dit hangt ook af waar de vitiligo op het lichaam zit. Plekken in het gezicht reageren vaak beter op behandeling dan plekken op de handen en voeten.

Kan iedereen vitiligo krijgen?

Hoe vaak komt het voor? Vitiligo komt voor bij 0,5 tot 2% van de bevolking.

Kun je ineens pigmentvlekken krijgen?

Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven