Inhoudsopgave
Wat is een SIDS?
Als een uitgebreid onderzoek geen duidelijke verklaring voor het overlijden biedt, spreekt men van wiegendood of Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Wiegendood komt zelden voor na het eerste levensjaar.
Is het wiegedood of wiegendood?
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd een baby aan wiegendood.
Hoe merk je wiegendood?
Zijn neus en mond kunnen tegen het matras komen te liggen, waardoor hij te weinig zuurstof binnenkrijgt. De uitgeademde lucht kan niet goed weg en die ademt hij deels weer in (rebreathing). Als een baby met zijn neus en onderkaak tegen het matras ligt, kan zijn neus iets vervormen, waardoor hij moeilijk kan ademen.
Hoe kan baby plotseling overlijden?
Wiegendood is het plotseling en onverwachts overlijden van een gezonde of niet zieke baby onder de 2 jaar, zonder duidelijke lichamelijke oorzaak die het overlijden verklaart. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de ademhaling wordt belemmerd, een baby zijn eigen adem steeds inademt (rebreathing) of door oververhitting.
Wat is COT Death?
Wiegendood is een algemene term voor kindersterfte in de wieg. Het is geen oorzaak van overlijden, maar een benaming voor gevallen waarbij de doodsoorzaak van een baby, ook na uitgebreid onderzoek, niet aangetoond kan worden.
Welke adviezen passen bij het veilig slapen voorkomen van wiegendood van baby’s?
Voorkom dat je baby het te warm krijgt Zet de verwarming daarom niet te hoog (maximaal 18 graden) en houd het wiegje of babybedje uit de zon. Gebruik daarnaast niet te veel beddengoed. Een dekentje of (ongevoerde) babyslaapzak is voldoende. Een dekbed wordt de eerste 2 jaar sterk afgeraden.
Wat kun je doen tegen wiegendood?
Tips ter voorkoming van wiegendood
- Leg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen.
- Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers.
- Niet te warm.
- Ventileer de slaapkamer van je baby goed.
- Laat de baby niet bij jullie in bed slapen.
- Houd je baby vrij van rook.
- Speengebruik.
- Tweelingen niet in 1 bed.
Kunnen babys op hun zij slapen?
De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
Hoe moeten babys liggen?
Leg je baby op zijn rug te slapen Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Wat tegen wiegendood?
Wiegendood voorkomen
- Respecteer het leefritme van de zuigeling, in het bijzonder het slaap-waakritme.
- Ga bij huilbuien zorgvuldig na wat er scheelt.
- Rugligging.
- Stem de kleding en de dekens af op de temperatuur van de slaapkamer en niet op de buitentemperatuur.
Kun je overlijden tijdens bevalling?
Minder dan 10 vrouwen sterven jaarlijks tijdens zwangerschap of bevalling. De kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden is sinds de helft van de twintigste eeuw meer dan tien keer zo klein geworden. De afname vond vooral plaats in de periode 1950-1970.