Inhoudsopgave
Wat kun je doen tegen een aft?
9 tips om van je aft af te komen
- Eet geen pittig gekruid eten.
- Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes.
- Eet voorzichtig.
- Drink geen zure dranken.
- Poets je tanden voorzichtig.
- Raak de aft niet aan.
- Neem paracetamol.
- Smeer mondgel met lidocaïne op de aft.
Wat is de oorzaak van een aft?
Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.
Kan je een aft in je keel hebben?
Aften zijn grijswitte of gele blaasjes met een rode ontstoken rand in de mond. Ze zitten meestal met meerdere tegelijk aan de binnenkant van de lippen en de wangen, onder de tong en soms ook in de keel. Aften ontstaan meestal op de kinderleeftijd of tijdens de puberteit en komen vaak terug.
Kun je een aft uitknijpen?
Daarnaast kan ook een binnensmondse beschadiging door te warm voedsel te eten, uit te schieten met de tandenborstel of door op de wang te bijten een aft teweegbrengen. De aftjes zijn pijnlijk en rood of wit/gelig van kleur. Om de pijn van aften te verminderen, kun je ze aanstippen met een verdovende vloeistof of gel.
Wat te doen bij Mondslijmvliesontsteking?
Vaak zal een mondslijmvliesontsteking vanzelf genezen. Om je mondslijmvlies zo snel mogelijk te herstellen, is het is belangrijk om schadelijke bacteriën uit je mond te houden. Dit doe je door te spoelen met zout water of mondwater. Ook kamillethee kan verzachtend werken en de genezing van een ontsteking bevorderen.
Wat zit er in een aft?
Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel.
Hoe kom je aan aften in je keel?
Beschadiging. Beschadiging van het mondslijmvlies, zoals door tanden poetsen, flossen, kauwgom kauwen, scherpe harde stukjes in voedsel, een slecht sluitend gebit, injecties of tandheelkundige behandelingen, kan bij sommige mensen aften uitlokken.