Hoe vaak komt toxic shock syndrome voor?

Hoe vaak komt toxic shock syndrome voor?

TSS komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor, maar heeft vrijwel nooit een dodelijk afloop.

Wat is een toxische shock?

Bacteriële toxischeshocksyndroom (TSS) is een potentieel fatale, acute aandoening die gekenmerkt wordt door een plotse aanvang van hoge koorts samen met misselijkheid, myalgie, braken en multisystemische orgaanbetrokkenheid, wat potentieel leidt tot shock en overlijden.

Hoe groot is de kans op toxic shock syndroom?

Tegenwoordig gaat men uit van drie tot vijftien gevallen per 100.000 menstruerende vrouwen per jaar. TSS komt het vaakst voor bij jonge menstruerende vrouwen onder de leeftijd van dertig jaar.

Kan je ziek worden van maandverband?

Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.

Is de tamponziekte dodelijk?

TSS is een infectie die heel snel erger kan worden, en die dodelijk kan zijn wanneer het niet behandeld wordt. Binnen een paar dagen kunnen de organen worden aangetast of stilgelegd (“multi organ failure”). Maar als je er vroeg bij bent is TSS goed te behandelen met antibiotica.

Hoe snel treed tamponziekte op?

De symptomen hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen en ja, het lijkt erg op griep. Alleen komt het dus tijdens of na je menstruatie opzetten. Nogmaals: de ziekte komt niet heel vaak voor.

Is de Tamponziekte dodelijk?

Wat gebeurd er bij TSS?

Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige, acute ziekte. De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt. Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen.

Welke bacterie veroorzaakt TSS?

1. Waardoor wordt het Toxische Shock Syndroom veroorzaakt? TSS wordt veroorzaakt door twee bacteriën: de stafylokokken of de streptokokken-bacterie.

Welke antibiotica bij TSS?

De diagnose TSS werd gesteld en patiënte werd behandeld met suppletie van vocht en elektrolyten, positief werkende inotropica en antibiotica (flucloxacilline en gentamicine).

Hoe lang doe je met een maandverband?

Hoe vaak moet ik maandverband vervangen? Verwissel het maandverband om de 4 tot 6 uur, behalve ’s nachts. Bij hevig bloedverlies moet je het zelfs vaker verversen.

Hoe lang kun je met een maandverband doen?

Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. ’s Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven