Wat is een Densfractuur?

Wat is een Densfractuur?

Met densfractuur bedoelen we dat het voorste uitsteeksel van de wervel gebroken is. Densfrakturen worden in een drietal subtypes onderverdeeld, afhankelijk van de plaats van de breuklijn.

Wat is Boomstamverpleging?

* boomstamverpleging: hierbij mag de patiënt alleen plat op de rug liggen en draaien als een boomstam.

Wat is Cwk immobilisatie?

Bij ongevallen waarbij er mogelijk sprake is van wervelletsel dient men laagdrempelig immobilisatie van de nekwervelkolom uit te voeren om te voorkomen dat wervelletsel toeneemt en er uitvalsverschijnselen ontstaan. Het ongevalsmechanisme kan de hulpverlener er op bedacht maken dat er wervelletsel aanwezig kan zijn.

Wat is instabiel letsel?

Bij een instabiele breuk is er wel kans dat het ruggenmerg beschadigd raakt of dat de breuk verder inzakt en daarmee de vorm van de wervelkolom verder verandert. Een stabiele breuk ontstaat meestal na een eenvoudige val, terwijl een instabiele breuk meestal na een val van hoogte of een verkeersongeval ontstaat.

Wat is een Myelumcompressie?

Door myelumcompressie cervicaal kan ook het teken van Lhermitte optreden, met schietende pijn en tintelingen, langs de rug naar de benen, die ontstaan bij het buigen van de hals. Het symptoom van Lhermitte kan overigens ook ontstaan na radiotherapie op de CWK of hals [Lewanski 2000 (13)].

Wat is de cervicale wervelkolom?

Cervicale wervelkolom De halswervelkolom is opgebouwd uit zeven wervels, de cervicale wervels. Elke wervel wordt benoemd met de letter C en het nummer van de wervel (C1-C7). De halswervelkolom staat in voor de ondersteuning en beweeglijkheid van het hoofd en is hiermee het meest beweeglijke deel van de wervelkolom.

Hoe herken je een wervelbreuk?

Symptomen. Een botbreuk geeft pijn, ook een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.

Wat is een axiaal trauma?

In de CCR is een aantal gevaarlijke traumamechanismen geformuleerd: 1) een val van > 1m; 2) axiaal trauma; 3) een ongeval met een motorrijtuig met hoge snelheid, waarbij het voertuig over de kop geslagen is of waarbij de patiënt uit het voertuig is geslingerd; 4) een aanrijding op de fiets; en 5) een ongeval met een …

Wat is Lwk?

In medische termen heet dit de lumbale wervelkolom (LWK). Het doel van het onderzoek is om door middel van doorsnede foto’s te kijken of er afwijkingen in het te onderzoeken gebied van de wervels zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiologisch laborant en beoordeeld door een radioloog (gespecialiseerd arts).

Wat te doen bij gebroken rugwervel?

Een breuk in het wervellichaam wordt meestal behandeld met een aantal dagen bedrust en het dragen van een korset. Als u veel pijn heeft, wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Hoeveel dagen u blijft, hangt af van het advies van de arts en de ernst van de pijnklachten.

Wat te doen bij een wervelbreuk?

In de meeste gevallen kan een stabiele wervelfractuur goed genezen zonder operatie. Toch wordt u meestal een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De duur van de opname hangt af van de hoeveelheid pijn die u ervaart, uw thuissituatie, beweeglijkheid en zelfredzaamheid. De pijn wordt behandeld met pijnstilling.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven