Inhoudsopgave
Kan je doodgaan aan tamponziekte?
Maëlle (17) overlijdt aan zeldzame toxische shock door te lang dragen tampon. In België is een 17-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van de zeer zeldzame tamponziekte: het zogenoemde Toxische Shock Syndroom (TSS). De aandoening kan ontstaan bij het te lang inhouden van het hulpmiddel bij menstruatie.
Wat is het toxic shock syndroom?
Tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome genoemd, is een aandoening die kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunnen ook mannen het deze aandoening krijgen. Deze aandoening kan namelijk ook ontstaan door: Het gebruik van anticonceptiemiddelen, zoals condooms.
Hoe weet je of je TSS hebt?
Contacteer zo snel mogelijk je arts, laat weten dat je tampons gebruikt en dat je je zorgen maakt TSS te kunnen hebben. De belangrijkste tekenen die kunnen duiden op TSS zijn: Plotse opkomende hoge koorts (39 ºC of hoger) Verwardheid.
Welk micro organisme veroorzaakt TSS?
Het toxischeshocksyndroom (meestal afgekort tot: TSS) is een zeldzame maar ernstige vorm van een infectie met bepaalde stammen van Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. In de media wordt weleens gesproken van de ’tamponziekte’ maar dit is zeker niet de enige vorm waarin de ziekte zich manifesteert.
Is TSS dodelijk?
TSS is een infectie die heel snel erger kan worden, en die dodelijk kan zijn wanneer het niet behandeld wordt. Binnen een paar dagen kunnen de organen worden aangetast of stilgelegd (“multi organ failure”). Maar als je er vroeg bij bent is TSS goed te behandelen met antibiotica.
Wat gebeurt er als je maandverband te lang laat zitten?
Gemiddeld moeten meiden hun maandverband elke vier uur wisselen. Maar tijdens de hevigste dagen van de menstruatie kan het zijn dat je je veel vaker moet verschonen; bijvoorbeeld elk uur. Als je te lang wacht met verschonen, kun je doorlekken. Ook kunnen vervelende geurtjes ontstaan.
Kun je TSS krijgen van maandverband?
Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.
Hoe voorkom je TSS?
Zo verklein je het risico op TSS
- Verzorg wondjes goed tot ze genezen zijn.
- Kies voor tampons die bij de hevigheid van je menstruatie passen.
- Verwissel tampons binnen de 3 à 4 uur, of vaker als je hevig bloedverlies hebt.
- Draag ’s nachts maandverband.
- Was je handen goed voor je een tampon inbrengt.