Inhoudsopgave
Hoe oud in de overgang?
De overgang kan beginnen tussen uw 40e en 60e jaar. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, al voor ze 40 jaar zijn.
Waarom vervroegd in de overgang?
Een vervroegde overgang kan ontstaan wanneer de voorraad eicellen op is. Omdat de eierstokken operatief verwijderd zijn bijvoorbeeld. Ook langdurig gebruik van bepaalde medicijnen en erfelijke aandoeningen kunnen een effect op de voorraad eicellen hebben, waardoor een vervroegde overgang kan ontstaan.
Wat zijn tekenen van de overgang?
Overgangsklachten zijn een gevolg van schommelingen in de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Bekende lichamelijke symptomen van de overgang zijn opvliegers, hevig transpireren en vermoeidheid. Geestelijke symptomen van de overgang zijn bijvoorbeeld stemmingswisselingen en lusteloosheid.
Kun je zwanger worden als je in de overgang zit?
Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.
Hoe lang duurt de vervroegde overgang?
De overgang duurt gemiddeld 5 jaar. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Sommige vrouwen ervaren 10 jaar lang overgangsverschijnselen, terwijl anderen er maar een paar jaar iets van merken.
Wat zijn de meest voorkomende klachten bij de overgang?
Symptomen van de overgang
- Plasklachten;
- Droogheid van de vagina;
- Moeheid of juist gejaagdheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen;
- Spierpijn of pijn aan de kleine gewrichten;
- Duizeligheid of vergeetachtigheid;
- Depressieve stemmingen.
Hoe ver ben ik in de overgang?
Gemiddeld zijn vrouwen 47,5 jaar als de cyclus onregelmatig wordt. Het duurt dan gemiddeld 4 jaar tot de laatste menstruatie (menopauze). Klachten gaan wel vaak door nadat de laatste menstruatie geweest is. De periode waarin symptomen optreden is heel variabel.
Wat gebeurt er met je baarmoeder in de overgang?
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.