Inhoudsopgave
Wat is het mondholte?
ruimte die van voren begrensd wordt door lippen en tanden, van achteren door keelring en zacht verhemelte, van onder door tong en bodem van de mond en van boven door het harde verhemelte, opzij door de wangen.
Wat is je mond?
De mond van de mens is een orgaan in de vorm van een holte in het hoofd, dat de belangrijkste ingang van het maag-darmstelsel vormt. Voedsel en drank komen normaal gesproken door de mond het lichaam in. Het overeenkomstige orgaan dat bij de meeste dieren aanwezig is, wordt vaak bek genoemd.
Wat is de functie van slijm in speeksel?
De functies van speeksel Daarnaast bevat speeksel de stof mucine. Mucine bevochtigt de mond en bedekt de binnenkant ervan, waardoor het slijmvlies wordt beschermd. Op deze wijze wordt de mond vochtig gehouden door speeksel, wat het spreken en slikken vergemakkelijkt.
Wat gebeurt er met het voedsel in de mond?
Speekselklieren in de mond maken speeksel aan zodra u voedsel ziet, ruikt of proeft. Per dag kan wel een liter speeksel worden aangemaakt. Enzymen in het speeksel beginnen met het verteren en het voedsel wordt glad en smeuïg. Zo kunt u het makkelijk doorslikken.
Wat heb je in je mond?
In de mondholte liggen de boven- en onderkaak gevuld met tanden en kiezen. De zijkanten en bodem van de mond bevatten speekselklieren. Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte.
Wat zit er in je mondholte?
Wat is de taak van de slokdarm?
De slokdarm is een buisvormig orgaan en zit tussen de keelholte en de maag. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang. De slokdarm verplaatst het eten van de mond naar de maag. Een andere naam voor de slokdarm is oesofagus.
Wat is de functie van de speeksel?
Speeksel heeft een smerende werking wanneer je spreekt, kauwt en slikt. Met behulp van speeksel kun je makkelijker bewegen met je wangen, tong en lippen. Met speeksel bevochtig je voedsel zodanig dat je het pijnloos kunt doorslikken. Ook bevochtigt speeksel het mondslijmvlies, waarmee uitdroging wordt voorkomen.
Wat gebeurt er als iemand zich verslikt?
Wanneer een cliënt zich verslikt, komt eten of drinken in de luchtpijp terecht. In de meeste gevallen zal de cliënt die zich verslikt een hoestbui krijgen. Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware ‘uit wordt geblazen’.