Wat doet een Tandprothetiek?
Een tandprotheticus is een specialist in gebitsprotheses. Hij/zij is speciaal opgeleid voor het maken en aanmeten van gebitsprotheses. Een tandprotheticus volgt eerst de opleiding tandtechniek, dan een specialisatiejaar gebitsprotheses en daarna vier jaar de opleiding Tandprothetiek.
Wat is een kpt er?
Een tandarts meet de gebitsprothese aan en laat deze vervolgens vervaardigen door een tandtechnicus. Een KPT-er is een tandtechnicus die een cursus heeft gevolgd en volgens de verlengde-arm constructie onder toeziend oog van een tandarts mag behandelen.
Hoe wordt je tandprotheticus?
De bachelor Tandprothetiek is de enige opleiding in Nederland die opleidt tot het BIG-beschermde beroep van tandprotheticus. Door een combinatie van theorie en praktijk bereid je je voor op het verlenen van eerstelijns technische zorg voor cliënten die geheel of gedeeltelijk tandeloos zijn.
Wat voor opleiding heb je nodig voor tandtechnicus?
De vakopleiding tot tandtechnicus is een mbo-4 opleiding en duurt 4 jaar. De opleiding wordt alleen in Utrecht bij de Dutch HealthTec Academy gegeven. Je kunt behalve een BOL-opleiding (die vooral op school is) ook een BBL-opleiding volgen.
Wat is het verschil tussen tandtechnicus en tandprotheticus?
Een tandtechnicus handelt in opdracht van de tandarts. Hij maakt en repareert hulpmiddelen die je gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren. Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van alle prothetische voorzieningen die je uit de mond kunt nemen.
Wat is een klinisch prothese technicus?
Klinisch prothese technicus (KPT-er) Een klinisch prothese technicus heeft zich na de opleiding voor tandtechnicus gespecialiseerd in gebitsprotheses. De klinisch prothese technicus vervaardigt in samenwerking met de tandarts of implantoloog uw gebitsprothese. Terug naar het overzicht van beroepen in de tandheelkunde.
Hoeveel Aanmeldingen Tandprothetiek?
Je kunt je aanmelden voor de decentrale selectie als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en de volgende algemene voorwaarden: student voldoet tijdig aan de vooropleidingseisen en de student mag zich maximaal 3 x aanmelden voor de decentrale selectie bij opleiding Tandprothetiek.
Wat verdient een zelfstandig tandtechnicus?
Het loon van een zelfstandig tandtechnicus: 2.927 euro netto.