Inhoudsopgave
- 1 Waarmee wordt de ballon van de katheter gevuld?
- 2 Welke zorgvragers krijgen een Suprapubisch katheter?
- 3 Welke factoren zijn bepalend voor de maat van de blaaskatheter?
- 4 Wat of wie raadpleeg je altijd om te controleren of er mogelijke contra indicaties zijn voor het inbrengen van de katheter?
- 5 Waarom krijgt iemand een SP katheter?
- 6 Wat zijn de meest voorkomende complicaties van een Suprapubische katheter?
- 7 Waarom kies je voor die bepaalde katheter?
Waarmee wordt de ballon van de katheter gevuld?
Vullen van de ballon Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter. Zorg ervoor dat de ballon op de juiste manier gevuld wordt.
Welke zorgvragers krijgen een Suprapubisch katheter?
Een suprapubische katheter is katheter dat via een incisie via de buikwand, in de blaas wordt ingebracht. Mensen die gedurende langere tijd een transurethrale katheter hebben, kunnen irritatie krijgen in de plasbuis. Bij recidiverende urineweginfecties kan een suprapubisch katheter een oplossing zijn.
Wat rapporteer je na inbrengen katheter?
De urine vloeit vanzelf weg via de katheter. Hierna volgt dagelijks controle of de urine goed afvloeit via de katheter. Na het inbrengen kan de urine de eerste dagen nog een beetje lichtrood bloed bevatten. Dat is normaal tenzij u daar buikpijn en/of koorts bij krijgt of er donkerrood bloed is.
Welke factoren zijn bepalend voor de maat van de blaaskatheter?
De richtlijn adviseert voor volwassenen: Maat 10: bij heldere urine, geen vuil, geen gruis. Maat 12-14: bij heldere urine, geen bezinksel, geen gruis, geen hematurie. Maat 16: bij enigszins troebele urine, lichte hematurie met of zonder stolsels, geen of weinig gruis, geen of weinig bezinksel.
Wat of wie raadpleeg je altijd om te controleren of er mogelijke contra indicaties zijn voor het inbrengen van de katheter?
Incontinentie is alleen dan een indicatie voor katheterisatie wanneer het gepaard gaat met ernstige huidschade bij een bedlegerige cliënt of wanneer de cliënt daar nadrukkelijk om vraagt in verband met ongemak. Geef de cliënt, die vraagt om een blaaskatheter, altijd informatie over risico’s en andere oplossingen.
Welke situatie is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?
bij acute of chronische retentie. voor de instillatie van geneesmiddelen in de blaas wanneer eenmalige katheterisatie niet mogelijk is. bij bepaalde onderzoeken en intra-abdominale drukmeting. in een palliatieve of terminale fase om de patiënt meer comfort te bieden.
Waarom krijgt iemand een SP katheter?
Waarom een suprapubische katheter? Er kunnen verschillende redenen zijn om een SPC te plaatsen: U kunt niet meer plassen (retentie). Na het plassen blijft er teveel urine achter in de blaas (residu).
Wat zijn de meest voorkomende complicaties van een Suprapubische katheter?
Meest voorkomende problemen
- Urine loopt niet goed af.
- Lekkage.
- Douchen en in bad.
- Drinken.
- Katheter.
- Urine-opvangzak.
- Beenbanden.
- Ventiel.
Wat bepaalt de charriere?
De charrière (Ch) is een naar de Parijse instrumentmaker Joseph-Frédéric-Benoît Charrière genoemde eenheid voor kleine diameters. De waarde van één Ch is ⅓ mm. Een naald met een diameter van Ch 4 heeft dus een diameter van 1⅓ mm. Bij weergave van de maat wordt de eenheid vóór de waarde geplaatst.
Waarom kies je voor die bepaalde katheter?
Zelfkatheterisatie is de voorkeursmethode om de blaas te legen wanneer u niet op de normale manier kunt plassen. Het is veilig op korte, middellange en lange termijn, en beperkt veel voorkomende risico’s zoals urineweginfecties, vernauwingen, blaassteencomplicaties en aantasting van de bovenste urinewegen.