Inhoudsopgave
Hoeveel mensen hebben last van depressie?
Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. Vrouwen gaven vaker aan een depressie te hebben dan mannen: 9 procent van de vrouwen tegenover 6 procent van de mannen.
Wat zijn de verschillen tussen een dipje en een depressie?
Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie? Je sombere gevoel gaat snel voorbij bij een dipje. Bij een depressie blijft het sombere gevoel duren.
Is depressie eigen schuld?
Oorzaken van depressie. Het krijgen van een depressie is nooit je eigen schuld. Je hebt het niet zelf veroorzaakt of ervoor gekozen. Waar je wel grip op hebt, is hoe je omgaat met je klachten!
Hoeveel mensen hebben depressie door Corona?
Meer slaapproblemen en emotionele eenzaamheid Wanneer gevraagd wordt naar de psychische gezondheid voor en na het begin van de coronacrisis gaf bijna 1 op de 4 (23.5%) deelnemers aan dat deze achteruit was gegaan. In oktober 2020 was dit nog 1 op de 6.
Heb ik een dip?
We spreken van een dip als men zich minder goed voelt, somberder is dan gewoonlijk even geen zin heeft in de dingen. U kunt zich eenzaam voelen en moeite hebben met slapen. Een dip is niet fijn, maar u omdat het niet al te lang duurt is het beter te doen dan een ‘echte’ depressie.
Hoe lang duurt een dip?
Veel mensen voelen zich de dag (of twee dagen) na XTC-gebruik (“dinsdag-dip”) behoorlijk brak. Soms hebben ze ook de dag erna last van somberheid die soms wel een dag of vijf aanhoudt. Bij een klein aantal mensen kunnen depressieve klachten weken duren.
Waarom heb ik depressie?
Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt. Voorbeelden daarvan zijn het verlies van je partner, ontslag of een verhuizing. Maar denk ook aan schokkende gebeurtenissen die je somber en angstig maken, zoals een beroving of een ongeluk.
Hoeveel mensen zijn depressief in Belgie?
Op basis van de beoordeling van psychometrische instrumenten, gaf, in 2018, 11,2% van de totale Belgische bevolking een angststoornis aan, en 9,4% een depressieve stoornis. Voor beide aandoeningen hadden vrouwen een hogere prevalentie (14,2% en 10,7%, respectievelijk) dan mannen (7,9% en 8%, respectievelijk).