Inhoudsopgave
- 1 Wat is suïcidale Ideatie?
- 2 Wat heeft de eerste prioriteit wanneer systematisch onderzoek bij de cliënt niet of niet volledig mogelijk is?
- 3 Welke gespreksvoering pas je toe bij suïcidale patiënten?
- 4 Hoe kun je als hulpverlener het beste reageren op iemand die dreigt met zelfdoding?
- 5 Waarom suïcidaal?
Wat is suïcidale Ideatie?
Het hebben van suïcidale ideaties (dat is het actief overwegen van en denken aan zelfdoding) wordt gezien als een van de belangrijkste risicofactoren voor suïcide. Deze risicofactor is echter nooit systematisch onderzocht. Daarnaast is niet bekend hoe groot dit risico nu precies is.
Wat kan een cliënt met suïcidale gedachten helpen?
Betrek naasten bij (een vermoeden van) suïcidaliteit Betrek direct naasten (familie, partner, vriend, kennis, buren, huisgenoten, collega’s) bij het gesprek en geef hen info en handvatten voor het doorbreken van het isolement van de cliënt en het bewaken van zijn veiligheid.
Wat heeft de eerste prioriteit wanneer systematisch onderzoek bij de cliënt niet of niet volledig mogelijk is?
In de eerste plaats zijn naasten vaak toeleiders naar zorg en een belangrijke informatiebron voor de professional. Zij zullen vaak als eerste signaleren dat er een risico is op suïcide en schakelen hulp in van huisarts, behandelaar of nooddiensten.
Wat is Parasuicidaal gedrag?
Bij parasuïcidaal gedrag onderneemt de jongere een poging tot het beëindigen van het leven, door middel van het innemen van middelen of het ondernemen van een levensbe- dreigende actie. Bij zelfbeschadiging brengt de jongere schade toe aan het lijf zonder de intentie dood te gaan.
Welke gespreksvoering pas je toe bij suïcidale patiënten?
Suïcidale patiënten schamen zich vaak en zijn bang niet gehoord te worden. Het bespreken van de wanhoop kan beter voorafgaan aan de andere vragen. Het gebruiken van de CASE-benadering (Chronological Assessment of Suïcide Events) kan helpen de problematiek uit te diepen.
Wat zijn suïcidegedachten?
Een weg van gebeurtenissen, tegenslagen of gedachten. Deze weg kan kort of lang zijn, en voor het eerst of juist herhaaldelijk worden bewandeld. Een suïcidaal persoon maakt een proces door van een eerste gedachte naar de uiteindelijke daad. Voordat iemand zelfmoord pleegt, denkt hij of zij er veel aan.
Hoe kun je als hulpverlener het beste reageren op iemand die dreigt met zelfdoding?
Schakel direct hulp in wanneer je naaste in een acute crisis raakt en een einde aan zijn of haar leven dreigt te maken. Bel de huisarts of schakel de crisisdienst in. Kun je daar geen contact krijgen, bel dan alarmnummer 112, of bel 113 Zelfmoordpreventie op nummer 0900-0113.
Is het van belang om de toegang tot middelen waarmee de cliënt zich kan beschadigen te verwijderen?
3.3 Veiligheid en continuïteit van zorg – Professionals moeten oog hebben voor de directe noodzaak van behandeling van de somatische toestand. – Professionals moeten oog hebben voor het verhinderen van de toegang tot middelen waarmee iemand zich zou kunnen beschadigen.
Waarom suïcidaal?
een negatief zelfbeeld hebben, sterke hopeloosheid, impulsiviteit) Het meemaken van negatieve levenservaringen (vb. een ouder verliezen op jonge leeftijd, werkloosheid, geconfronteerd worden met pesten, discriminatie, geweld of misbruik) Sociale factoren (vb.
Hoe praten met iemand die zelfmoord wilt plegen?
Vaak voelen suïcidale mensen zich erg wanhopig en zien geen andere uitweg meer. Geef daarom geen oordeel of kritiek, maar stel je open. Word ook niet boos, maar praat over gevoelens, gedachten en gedrag.