Inhoudsopgave
Wat te doen aan littekenweefsel?
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Hoe ziet een litteken eruit?
In het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt.
Waarom is het littekenweefsel niet gelijk aan het omliggende weefsel?
Immers elke wond, en vooral bij de grotere wonden, wordt er een litteken aangemaakt. De meeste littekens zijn onschuldig en geven weinig tot geen klachten. Het littekenweefsel wat op de plaats komt van de wond is altijd van mindere kwaliteit dan het originele weefsel.
Hoe kan je een litteken laten verdwijnen?
De littekens en de omliggende huid worden weer gelijk gemaakt, door deze af te schaven met een soort frees. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het beste. Bijvoorbeeld bij atrofische littekens na acné of waterpokken. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig.
Waarom is de huid op de plaats van een litteken minder soepel?
Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen. Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar.
Waardoor is de huid op de plaats van een litteken minder soepel?
Siliconen: Siliconen worden toegepast als verband (siliconenpleister) of als crème/gel. Hypertrofische en keloïde littekens kunnen met siliconen worden behandeld. De siliconen maken littekenweefsel zachter en gladder. Ook de bijkomende klachten als jeuk, pijn of roodheid worden minder.
Hoe masseer ik een litteken?
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Welke Littekencreme werkt echt?
ALHYDRAN is een wetenschappelijk bewezen littekencreme. De littekencreme zorgt voor een goede en langdurige werking. In ALHYDRAN zit een hoge concentratie Aloë Vera. Met een aandeel van meer dan 45% Aloë Vera bevat ALHYDRAN de hoogst haalbare concentratie die een product kan bezitten.