Inhoudsopgave
Wat is cellulitis been?
Cellulitis is een acute, subacute of chronische ontsteking van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door bacteriën. Erysipelas (ook wel belroos of wondroos genoemd) is een acute bacteriële infectie van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel.
Welke bacterie veroorzaakt cellulitis?
Cellulitis is een infectie van de huid die doorloopt tot in het onderhuids weefsel. Het onderscheid met wondroos, een minder ernstige infectie, is soms moeilijk te maken. Cellulitis wordt veroorzaakt door bacteriën (meestal streptokokken of stafylokokken).
Hoe lang is wondroos besmettelijk?
Is wondroos besmettelijk? Het is niet zo besmettelijk als andere infectieziekten zoals krentenbaard, koortslip of schurft. U kunt wondroos alleen krijgen wanneer er huidcontact is met een persoon met wondroos terwijl de eigen huid op dat moment beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem. Dit is echter zeldzaam.
Hoe wordt cellulitis veroorzaakt?
Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt waardoor een vernauwing van de bloedvaten wordt veroorzaakt. Door een slechte bloedcirculatie en een verstoorde vochtafvoer kunnen vet, afvalstoffen en vocht steeds moeilijker worden afgevoerd.
Kan cellulitis pijn doen?
Cellulitis is een bacteriële infectie van het bindweefsel. Met cellulite (sinaasappelhuid) wordt een bobbelige structuur in de huid en het onderhuidse bindweefsel bedoeld. Cellulitis komt vooral voor op de benen en gaat gepaard met klachten, zoals koorts en pijn. Cellulitis wordt behandeld met antibiotica.
Hoe lang antibiotica bij wondroos?
Bij ernstige wondroos wordt u minimaal een aantal dagen opgenomen in het ziekenhuis om met antibiotica via een infuus behandeld te worden. Deze opname is meestal 3 tot 5 dagen, wat gevoelsmatig vaak lang lijkt maar medisch gezien noodzakelijk is.
Kan wondroos terugkomen?
Onderzoek als wondroos vaak terugkomt Mensen die vaker wondroos hebben, kunnen ‘drager’ zijn van de stafylokok bacterie. In sommige gevallen doet de huisarts onderzoek om te weten of u drager bent van de stafylokok bacterie. De huisarts neemt dan met een wattenstaafje wat slijm uit uw neus af.