Wat is een goed obligatiefonds?

Wat is een goed obligatiefonds?

Investeren in een obligatiefonds betekent dat je belegt in een aantal obligaties. Dit kunnen zowel obligaties zijn die door overheden zijn uitgegeven (staatsobligaties) als obligaties die door bedrijven zijn uitgegeven (bedrijfsobligaties). Obligatiefondsen kennen over het algemeen een lager risico dan aandelenfondsen.

Waarom beleggen in obligatiefondsen?

Obligatiefondsen zijn beleggingsfondsen die het geld van beleggers investeren in obligaties. Door deze spreiding kent het beleggen in obligatiefondsen doorgaans een lager risico dan beleggen in aandelenfondsen, maar levert het ook een lager rendement op.

Wat is het rendement op staatsobligaties?

De couponrente op veel staatsobligaties is 0% of net iets boven 0%. Indien de actuele rente negatief is en de couponrente 0%, betaalt u voor de staatsobligatie bij aankoop meer dan de nominale waarde van de obligaties, waardoor u aan de einde van de looptijd van de obligatie minder terugkrijgt dan u betaald heeft.

Wat zijn mixfondsen?

Een mixfonds is een beleggingsfonds opgebouwd uit verschillende goed gespreide beleggingen in duurzame fondsen. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen, obligaties en microkredieten zijn. Waar een beleggingsfonds meestal is gericht op één categorie beleggingen, richt een mixfonds zich op een mix van verschillende beleggingen.

Wat is beleggen in een fonds?

Beleggingsfondsen brengen verschillende individuele beleggers samen. De beheerder van het fonds dat je kiest, belegt het bedrag dat jij en de andere beleggers samenbrengen in verschillende aandelen, obligaties en eventueel andere activa. Zo spreidt hij de beleggingen.

Hoe investeren in fondsen?

Van zodra je weet in welk fonds je wil beleggen, kan je er deelbewijzen of aandelen van kopen. Dat kan ofwel via je bankier of financieel tussenpersoon ofwel doe je dat zelf online. In functie van de som die je wenst te investeren, kan je een aantal aandelen kopen van het fonds.

Wat brengt een obligatie op?

Een obligatie is een lening die uitgegeven wordt door een bedrijf (bedrijfsobligatie) of een land (bv in België Staatsbon genoemd). De houder van de obligatie ontvangt jaarlijks rente. Na een bepaalde periode loopt die lening af en krijg jij je ingelegde geld meestal terug. Let wel!

Wat is het risico van een obligatie?

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die uitgegeven wordt door een partij (bedrijf of overheid), waarvoor de belegger een vooraf afgesproken rentepercentage ontvangt. Er bestaat altijd een risico dat die partij niet aan zijn financiële verplichtingen (rentebetalingen en aflossing) kan voldoen.

Wat zijn de beste mixfondsen?

Offensieve mixfondsen lieten de afgelopen 1, 3 en 5 jaar gemiddeld hogere rendementen zien dan neutrale en defensieve mixfondsen. Ze beleggen relatief zwaar in aandelen en veel aandelenmarkten presteerden goed. Maar de risico’s waren ook groter dan van neutrale en defensieve fondsen.

Hoe werkt ASN Doelbeleggen?

Zo werkt doelbeleggen bij ASN Bank Doelbeleggen doe je in één van de ASN Duurzame Mixfondsen. Je kiest één van de vijf fondsen op basis van rendement en risico. De fondsbeheerder regelt de beleggingen binnen het mixfonds. Je hoeft zelf niets te doen.

Wat is een fonds zonder kapitaalbescherming?

Iedere ICB is als het ware een bedrijf op zich en heeft als doel om het spaargeld van veel verschillende beleggers in één grote pot samen te brengen. Voor elk fonds zijn er beheerders die het verzamelde spaargeld volgens een vooraf bepaalde strategie en voorwaarden beleggen.

Wat is een fonds met kapitaalbescherming?

Een fonds met kapitaalbescherming verzekert de belegger ervan dat hij op de vervaldag zijn begininleg zal terugkrijgen. Het rendement van deze fondsen is beperkt aangezien de beheerders, om de kapitaalbescherming te kunnen bieden, bij hun beleggingen zo weinig mogelijk risico’s mogen nemen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven