Welke voorlichting geef je aan mensen met obstipatie?

Welke voorlichting geef je aan mensen met obstipatie?

Wat kan ik doen?

  • Gezonde voeding. Het advies is om te eten volgens de richtlijnen gezonde voeding.
  • Eet voldoende vezels. Bij verstopping is het erg belangrijk dat je voldoende vezels eet.
  • Drink voldoende.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Gezond toiletgedrag.
  • Sla je ontbijt niet over!
  • Rook niet.

Wat te doen bij buikpijn door verstopping?

Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Wat helpt is 1,5 tot 2 liter per dag drinken, genoeg vezels eten en bewegen. Soms zijn medicijnen nodig.

Welke complicaties kunnen er bij obstipatie ontstaan?

Complicaties Complicaties die bij chronische obstipatie kunnen voorkomen: Opgezette aderen in uw anus (aambeien): persen om de ontlasting er uit te krijgen kan leiden tot het opzwellen van de aderen rond de anus.

Wat is een oorzaak van functionele obstipatie bij ouderen?

Bij functionele obstipatie gaat het om een te trage passage van de faecesmassa door het colon en rectum wegens onvoldoende voortdrijvende peristaltiek en (of) onvoldoende relaxatie van de sphincter ani. De oorzaak is bijna steeds te weinig prikkeling dan wel prikkelbaarheid van de darmwand.

Wat belemmert de stoelgang?

voeding (vezelarm dieet, onvoldoende vochtinname); medicijnen (ijzerpreparaten, zuurbindende maagmiddelen, bepaalde kalmeringsmiddelen, morfineachtige pijnstillers); ziekten (onvoldoende werkende schildklier, de ziekte van Parkinson, maar ook vernauwingen in de darm, bijvoorbeeld door een tumor);

Wat te doen bij obstipatie bij ouderen?

-Drink voldoende water. -Verhoog iedere dag met alle mogelijke middelen de mate van fysieke activiteit. -Pas de voeding aan en eet meer vezels: fruit en gekookte groenten, pruimen, appelmoes en voedingssupplementen. -Indien al die maatregelen niet voldoende helpen, kunnen lichte laxeermiddelen worden gebruikt.

Wat doen Volumevergrotende laxantia?

De huisarts kan ook volume-vergrotende laxantia voorschrijven, middelen die water binden waardoor het volume van de ontlasting toeneemt. Hierdoor wordt de darmperistaltiek gestimuleerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven