Kan je ene been langer zijn dan de andere?

Kan je ene been langer zijn dan de andere?

Een beenlengteverschil is een afwijking waarbij het ene been iets korter of langer is dan het andere. Niemand is exact symmetrisch en bij praktisch iedereen is er wel een klein beenlengteverschil. Dit geeft echter lang niet altijd klachten.

Wat te doen bij ongelijke benen?

Als oefeningen het beenlengteverschil niet voldoende kunnen verhelpen, wordt het verschil in beenlengte gecompenseerd door een verhoging van de zolen. Het dragen van deze steunzolen onder de voeten van het kortste been kunnen de bekkenstand en uiteindelijk ook de stand van de wervelkolom corrigeren.

Hoe weet je of je ongelijke benen hebt?

Een van de meest gehoorde klachten bij ongelijke benen is pijn aan de onderrug, zoals de lezer zelf ervaart. Andere klachten die chiropractoren, fysiotherapeuten en podotherapeuten tegenkomen zijn: hoofdpijn, nekpijn, pijn aan de voet, knie of heup. In het korte been kan hielspoor ontstaan.

Hoe vaak komt beenlengteverschil voor?

Een beenlengteverschil komt veel voor. Maar bij veel mensen geeft dit geen klachten of valt dit niet op. Enkele cijfers: 90% van de mensen heeft een beenlengteverschil van 0,6 cm.

Hoe kun je beenlengte verschil meten?

Bij patiënten met een functioneel beenlengteverschil lijkt het ene been korter dan het andere, terwijl als beide benen worden gemeten ze structureel even lang zijn. De meest gebruikte methode om beenlengte te meten is om het been vanaf de binnenkant van de enkel tot de voorkant van het bekken op te meten.

Wie meet beenlengte verschil?

De podotherapeut meet het verschil in beenlengte op en bespreekt de nodige verhoging met u. Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar.

Wat te doen bij scheef lopen?

Als uw podotherapeut een beenlengteverschil of een andere afwijkende stand constateert, dan kan hij of zij corrigerende zolen voor u gaan maken. Hierdoor zal de voet een neutralere stand aannemen en/of wordt het beenlengteverschil gecompenseerd, waardoor de klachten minder moeten gaan worden.

Wat te doen bij scheve bekken?

Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.

Wie kan beenlengteverschil meten?

Het beenlengteonderzoek wordt aan alle medisch studenten geleerd en het wordt uitgevoerd door artsen en paramedici van verschillende disciplines. Huisartsen, schoolartsen, Arbo- en verzekeringsartsen, orthopeden, chirurgen, fysiotherapeuten en anderen verrichten met enige regelmaat een beenlengtemeting.

Wat is een Bekkenverwringing?

De gewrichten tussen de beide bekkenhelften en het heiligbeen bieden de mogelijkheid om hier te bewegen en worden de SI-gewrichten genoemd. Een blokkering of bewegingsstoring van een van deze gewrichten leidt vaak tot een standafwijking in de bekkenring en noemen we een bekkenverwringing.

Wat te doen bij scheve voeten?

Behandeling van hallux valgus

  1. Spalkjes: Een siliconen orthese of spalk om de teen in een rechte positie te dwingen, zie hieronder.
  2. Soms kunnen oefeningen helpen.
  3. Podotherapeutische zolen om stand afwijkingen van de voet te corrigeren.
  4. Fysiotherapie: vaak met oefeningen of bepaalde manuele therapie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven