Inhoudsopgave
Hoe heet het enkelgewricht?
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen worden het onderste spronggewricht genoemd.
Welke botten vormen het enkelgewricht?
Er zijn drie botten betrokken bij het enkelgewricht, twee in het onderbeen namelijk het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) en één bot uit de achtervoet, het sprongbeen (talus). De gewrichtsvlakken zijn bedekt met kraakbeen.
Is de enkel een Scharniergewricht?
De enkel. De enkel is een haakvormige verbinding van onderbeen en voet. De ondereinden van scheenbeen en kuitbeen vormen een vork welke om de katrol van het sprongbeen (talus) grijpt, waardoor een zgn. scharniergewricht (bovenste spronggewricht) wordt gevormd.
Is je enkel een Rolgewricht?
De enkel, ook wel bovenste spronggewricht genoemd, is een rolgewricht dat ervoor zorgt dat de voet soepel op en neer kan bewegen. Daarnaast bestaat er het onderste spronggewricht. Die ligt tussen de twee achtervoetsbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen. Dit gewricht zorgt voor een soepele zijwaartse beweging.
Welke drie botstukken vormen het enkelgewricht?
Er zijn drie botstukken betrokken bij het enkelgewricht (bovenste spronggewricht). Het betreft hier twee botstukken in het onderbeen en één botstuk uit de achtervoet, het sprongbeen. Het onderbeen bestaat uit het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula).
Hoe zit de enkel in elkaar?
De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen – het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) – samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten.
Waar zit sprongbeen?
Het sprongbeen (talus of astragalus) is een bot van de enkel dat in de menselijke anatomie het been, voornamelijk het scheenbeen, verbindt met de voet. De vorm die het botje heeft, maakte dat het vroeger wel als een soort dobbelsteen werd gebruikt in kansspelen, een bikkel.
Welke bewegingen kan de enkel maken?
Aan de binnen zijden ligt ligamentum deltoideum, aan de buiten zijden liggen 3 aparte enkelbanden. Het enkel gewricht wordt gezien als een scharniergewricht, je kan je voet naar je toe bewegen (dorsaalflexie) of van je af (plantairflexie).
Welke bewegingen zijn mogelijk in de enkel?
Je kunt met dit gewricht twee bewegingen maken: een dorsaalflexie en een plantairflexie (zie video). De as waaromheen bewogen wordt, loopt door de beide uitstekende enkelknobbels, de zogenaamde laterale en mediale malleolus.
Welke beweging kan de enkel maken?
Welke spieren zitten in je enkel?
De spieren die de voet naar buiten trekken, zijn de musculus peroneus longus en de musculus peroneus brevis (musculus = spier, peroneus = met betrekking tot het kuitbeen, longus = lang, brevis = breed). Deze spieren lopen aan de buitenachterzijde van het kuitbeen naar de buitenzijde van de voet toe.